At krydse grænsen til fods

At gå sig til ro i Sønderjylland, Gendarmstien

Anden dag på Gendarmstien

Skridt på skridt uden at der tænkes. Målet er fastlagt, men der er masser af tid. Anden dag på Gendarmstien var rolig med en royal afstikker og et stop, hvor mursten blev skabt. Turen bliver kaldt for Tegl-etapen.

Læs også: Første dag på Gendarmstien.

Efter Bjerg-etapen var resten af vandreturen udramatisk. Tegl-etapen er lige så smuk, men det er umuligt at fange oplevelsen på et mobilbillede – for der kan ses langt til begge sider ved den rolige Flensborg fjord. Det er Tyskland, som du kan i horisonten.

Forfyr Rinkenæs – det første ud af tre små fyr på denne del af ruten.

Gråsten slot

Jeg har ikke besøgt Gråsten slot tidligere, derfor virkede det oplagt at tage et par kilometers omvej for at se slottet, haven (med Gråsten æblerne) og Slotskirken, der er åben for besøgende, når kongefamilen ikke holder ferie der – hvilket de gjorde.

Alle indgange var spærret af, men det afholdt ikke hundredvis af besøgende at kigge ind gennem hegn og porte. Turen til Gråsten på fods er ucharmerende, og jeg kunne ikke se, hvornår de kongelige besøger stedet – det er et sats. Billedet er fra en have i Gråsten med udsigt til slottet.

Cathrinesminde Teglværk

Ikke mindre malerisk er Cathrinesminde Teglværk, der fortæller om den teglindustri, som prægede egnen så stærkt gennem mere end 200 år.

Efter 1864 tog tyske kunstmalere til det tabte land, hvor de fandt mange smukke motiver heriblandt de mange teglværker. Mest kendt er Kunstnerkolonien i Egernsund. Grunden til at teglværkerne blev placeret her er det fine stenfrit ler i området. Rester fra de mange andre – nu nedrevne – teglværker finder du flere steder på ruten. Var teglværkernes sten ikke helt perfekte, blev de nemlig smidt langs strandkanten.

Det er et fint lille museum i store rammer, gammel industri når det er smukkest. Købte et fint katalog til kun 10 kr. med brevveksling mellem teglværksejer Christian Hollensen, der i 1914 indkaldt til tysk krigstjeneste og hans husbestyrerinde og senere kone Ingeborg som holdt gang i teglværket. Sjovt nok bliver den historie også genfortalt i ‘Grænseland‘, der kan ses på DR1.

Domaine Nyballe

Dagens tur nærmede sig de 30 kilometer, og jeg var ved at være godt træt. Denne nat var heldigvis det helt rigtig valg – og så i en lille vinmark!

Det er ikke mange danske vine, jeg har drukket. Sidste gang var til Heartland, hvor der blev serveret mouserende vin. Tænker du, som jeg gjorde, bakkeskråninger og række efter række af vinranker, er det helt ved siden af. Domaine Nyballe befinder sig i et roligt villakvarter i Skelde.

Iver og Rosa er super gode værter. Alting var pænt og rent i den lille hytte og tilhørende baderum. Det var bare at slappe af, nyde et fodbad og kigge ud på den lille vinmark og hestene der luntede bag indhegning bagved. Jeg bestilte overnatning over Airbnb, men bestil på nyballe.dk, så slipper du for gebyret til Airbnb.

Sprød burger

Jeg havde mest lyst til noget sundt, som salat eller thai, til aftensmad. Desværre oplevede jeg ikke mange valgmuligheder på Gendamerstien mht. take away. Dagen før blev det salatpizza. Derfor bestilte jeg burger fra Pizzariet, som bragte ud. Måske de havde tabt bøffen i frituren – den var sprød med tør bolle. :/

Til gengæld var morgenmaden dejlig, og med det hele. 60 kr. betalte jeg Iver og Rosa. Derudover købte jeg en af vingårdens vine. I sig selv var oplevelsen af den korte vej fra jord til bord en skøn oplevelse.

Jeg var pakket og klar til en ny dag. En historisk voldsom dag og min sidste på Gendarmstien.

Læs fortsættelsen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

At krydse grænsen til fods