Spoken Word på Café Nordkraft

Beat Torrent: The dj is not a rockstar

Inden Beat Torrent skulle gå på sent denne, lørdag aften, havde jeg placeret mig foran TVét for at se DR2 tema om 90erne, hvilket desværre viste sig at være sammenklip af tidligere programmer. Imidlertid blev der brugt 20 minutter på rave- og technokulturen med interview af The Overlords og Kenneth Bager, som var med fra starten af, dengang i 90erne. Og det fik mig til at erindre en tid, og give mig en forståelsesramme, da jeg to timer senere stod i Studenterhuset. For noget er der sket siden.

Ligesom det plejer at være

På Studenterhusets scene var et langbord gjort klart med MacBooks, samplere, Technics 1210er og et stort baggrundslærred – ligesom det plejer at være. Og de to franskmænd kom kåde ind, den ene med en mikrofonen for at gejle den festglade sal op. ?Make som noize?, ?are you ready?, ?come on Aaalllborg? blev gentaget flere gange i løbet af aftenen.

De lagde ud med nummeret ‘Rock show’, effektivt og professionelt og med baggrundslærredet, der viste film, som skulle supplere musikken. Det kunne tydeligt høres, at Beat Torrent har været på rov hos Justice og Daft Punk. Fransk house suppleret med Hip Hop elementer.  Bassen hamrede dybt, så det kunne mærkes i mellemgulvet. Medrivende de første tre numre, hvorefter det blev kedsommeligt – ligesom det plejer at være.

The dj is not a rockstar

For selvom Beat Torrent lagde ud med ‘Rock show’, så er djén ikke en rockstar! En dj kan voldflå en plade. Det ser elegant ud, men bliver hurtigt kedeligt. Han kan lave lysshow, og det gjorde Beat Torrent effektivt. Han kan råbe ud til publikum og mime til musikken. Vride sig omkring knapperne, hvilket vi, som publikum, ikke altid kan se har nogen effekt, det hele kan jo i realiteten være optaget på forhånd.

Men en dj kan ikke bevæge sig omkring på scenen, lave en guitarsolo, hoppe ned fra scenen, gøre noget impulsivt, noget overraskende. Og publikum kan kun se den halvdel af kroppen, som ikke er dækket af bordet. Men alligevel er vi alle vendt mod scenen.

Hvad er der sket?

Tilbage til 90’erne og forskellen. For dengang, før rave kulturen blev kommerciel, var musikken i fokus. Der blev ikke fokuseret på DJén, når han stod på scenen, men der blev danset og danset, og fællesskaber opstod i de timer man brugte på dansegulvet. Man blev høj af musikken alene.

En aften med Beat Torrent, og mange andre dj?s, er som at befinde sig i et rum og prøve at føre en samtale, mens fjernsynet kører og andre råber i baggrunden. Du mister fokus, mens du hele tiden kommer til at vende bort blikket fra din ven og mod fjernsynet.

Sluk lyset

Med ophøjelse af djén som rockstar, kommer vi nu for at se dem og ikke for at høre dem, det er en væsentlig forskel, og noget er gået tabt. Hvorfor ikke slukke lyset på scenen, og bedømme dj?en på hvordan han formidler og skaber musikken. – The dj is not a rockstar!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spoken Word på Café Nordkraft