Menneskebyrden - gensyn med min depression

Danmarks dybeste hemmelighed

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

”….. Men den dag røderusserne kommer & det gør de jo nok igen
Har jeg solgt min hacienda & købt en ny i Californien …” – C.V. Jørgensen i Sangen Costa Del Sol 1980

Danmark før den kolde krig. Danmark under den kolde krig. Danmark efter den kolde krig. Værket ‘Danmarks Dybeste Hemmelighed’, tager dig med på en rejse hvor trusler og fjendebilleder var reelle, og hvor vort lille kongerige lå lige akkurat i midten af to atommagter der raslede med sablerne.

Forfatterne Poul Holt Pedersen & Karsten Pedersen har udgivet bogen to gange før, og den har hver gang været underlagt censur både af NATO, Forsvaret og Beredskabsstyrelsen. Men i nærværende 3. udgave får vi altså den opdaterede og helt ucensurerede udgivelse, endda med yderligere ekstra materiale. Den oprindelige udgave har nu fået føjet over 180 sider til, så den i alt et oppe på 360 siders gennemarbejdet historisk materiale. Bogen omhandler primært tilblivelsen og driften af det tophemmelig REGerings ANlæg VEST i Rold Skov ved Skørping og den lille landsby Oplev, i Nordjylland.

Huset der skjulte Regan Vest / Foto: reganvest.dk

Du kommer også omkring de øvrige store Regeringsanlæg i bogen. Naturligvis REGAN ØST, der består af flere sammensatte anlæg, men også Nyboder Bunkeren, Bunker 7 og Bernstoffbunkeren, for blot at nævne nogle få. Forfatterne har foretaget en så omfattende og grundig research, at man kun kan kalde det mageløst. Og hvis du forventer en tør og kedelig gennemgang af armeret beton og udluftningskanaler kan man godt tro om. Her er tale om en bog som alle ”familier med klaver”, bør have stående på kaminhylden, gennemlæse og bladre i tid efter anden.

De fleste oplysninger om disse ”hemmelige” anlæg er i dag blevet offentligt tilgængelige, fordi anlæggene ikke længere er tidssvarende, og stort set er taget ud af beredskabet grundet ændrede trusselsbilleder og politiske strategier. Det ændrer dog ikke ved, at dele af anlæggene er i dvale, og enkelte enheder i dem under tiden stadig aktiveres f.eks. under topmøder som COP15.

Koreakrig & Cubakrise

‘Danmarks Dybeste Hemmelighed’ guider dig også gennem efterkrigstidens usikre Danmark. Vort land havde overlevet 5 års besættelse af tyskere og en frihed, fredstid og genopbygning præger dansken. Men glæden forblev kort. En sovjetisk annektering af Tjekkoslovakiet finder sted i 1948. I Korea er der som bekendt krig i 50’erne. Jerntæppet og Berlinmuren (1961) kommer på verdenskortet. Og endelig har vi den velkendte svinebugt affære, med efterfølgende Cubakrise i 1962 som senere formodentligt fører til likvideringen af USA’s præsident John F. Kennedy i 1963.

Vort lille eksotiske land ligger lige i midten, af denne smeltedigel. Danmark var venner med amerikanerne og medlem af NATO, men en reel trussel om en mulig invasion af fjender fra warszawapagtens lande spøgte i kulissen.

Summen af denne sabelraslen, udmøntede sig i en lang række tiltag på landsplan for at muliggøre overlevelse af fjendens angreb. REGAN VEST graves ud 60 meter under jorden i Rold Skov, i årene fra 1963 til 1969.

Opholdsrum / Foto: reganvest.dk

Som nogle har anfægtet er der ikke tale om en overlevelsesbunker for regeringen eller rige danskere under et atomangreb, men en arbejdsplads under jorden der skulle kunne fungere 24/7 under et fjendtligt angreb på vores land, og derfra sikre civilbefolkningens på landjorden oven over bunkeren, overlevelse efter bedste evne. REGerings ANlægs VEST var et udflytningsanlæg, i fald at Christiansborg ville blive bombemål. Senere i årene fra 1971 til 1978 udbygges et lignende anlæg i Nordsjælland under navnet BOC2, hvis lokation stadig holdes hemmelig. Ikke overraskende får de samlede anlæg i Nordsjælland fælles betegnelsen REGAN ØST.

Foto: reganvest.dk

I ROLDSKOV FINDES 60 METER UNDER JORDEN 2 KILOMETER ATOMARSIKREDE GANGE MED 160 KONTORE MED DERTILHØRERNDE SOVESALE TIL AT RUMME EN KAPACITET PÅ 350 PERSONER. ANLÆGGET HAR EGNE FORSYNINGER TIL OVERLEVELSE I UGEVIS. EGET HOSPITAL EN SELVFØLGE.

Den er god nok! – russerne har landsat tropper på Stevns!

Man anså muligheden for at Sovjetunionen slet og ret ville invadere Danmark for så reel at bogen, der er udstyret med et omfattende anekdote og fakta apparat, i én af disse blå faktabokse beretter om at Statsminister Hedtoft er på påskeferie, med sin familie i sommerhus på Stevns. Statsminister Hedtoft vækkes tidligt om morgen af lyskegler og larm og den arme mand springer ud af sengen og orienterer familien om at ”den var god nok! – russerne har landsat tropper på Stevns!”

Heldigvis viste det sig at Hans Hedtofts fantasi, i tågen og morgengryet havde rendt lidt hurtigere, end hvad virkeligheden kunne opbyde. Familien Hedtoft, var blot blevet tidligt vækket af landarbejdere fra et nærliggende gods der på deres traktorer havde gjort klar til arbejdet på markerne. Episoden er fra 1948, og netop lige efter det kommunistiske kup af Tjekkoslovakiet.

Spionthriller og koldkrigshistorie når det er bedst

Hvis du troede at det kun var Hollywood beskåret at komme op med fortænkte plots om den kolde krig, kan du tro om. I bogen konfronteres vi med tophemmelige øvelser af mulig atomare, kemiske og konventionelle angreb, og lære hvad en ”reflektorgang” er.

Ud over det synes jeg personlig det er ultraspændende at læse om ”sløringen” af lokaliteternes beliggenhed. Som en god ven af mig engang sagde overgår virkeligheden ofte fantasien. I bogen møder du eksempler på hvordan personel lige fra håndværkere af vedligeholdelse og arbejdere under selve byggeriet, med vilje blev misinformeret om arbejdsopgavernes formål, men også om anlæggets egentlige matrikel. Man opgav på officielle papirer med vilje forkerte adresser til leverandører, eller hentede personale på togstationer i bil, og kørte dem til anlægget af omveje så de konkret ikke vidste hvilke koordinater de var på vej til at skulle inspicere eller besøge. Vi præsenteres også for direkte spionage fra fjendeland – ja læser du læste rigtigt – russere ”besøgte” i bedste spionagestil anlægget REGAN VEST flere gange.

Tiende oplag og øget interesse

I 2020 åbner REGAN VEST op for offentligheden som et koldkrigsmuseum, temmelig sikkert og forhåbentligt, som vi kender det fra Stevns Fortet. Her vil bogen ‘Danmarks Dybeste Hemmelighed’ klart være en medspiller og bestseller, men allerede nu fortæller forfatterne, at man har rundet det tiende oplag, og at der fra folkeskolernes side er stor søgning omkring emnet til undervisningsbrug.

Foto: reganvest.dk

På sitet www.reganvest.dk kan der downloades informationer og materiale til skoleklasser. Dette site er yderst informativt med koldkrigsguider, og et righoldigt indekseret database med beredskabsplaner fra koldkrigstiden. Du kan se fotos af, hvor der er planlagt felthospitaler og beredskabsstationer i ens lokalområde. Forfatternes grundighed vidner om en pedantisk passion som brødrene Poul Holt Pedersen & Karsten Pedersen opbyggede sammen i drengeårene. En passion de har holdt vedlige. Både bogen og www.reganvest.dk er så imponerende, at ord ikke rækker.

Det er bogforlaget Billesø & Baltzer i Værløse, der står for udgivelserne af bogen. Grafisk lækkerhed er i højsædet. Værket indeholder farvefotos i massevis, der giver læseren en fornemmelse af selv at være til stede på lokationerne. Og så har udgiverne valgt, at bruge en papirkvalitet der siger ”spar to”.

En resignerende bemærkning må på falderebet bringes for en dag. Mon det nu er helt klogt at NATO, Forsvaret og Beredskabsstyrelsen sådan helt at offentliggør vores hemmelige atomsikrede regerings anlæg? Kina og USA er sure på hinanden og Putin gør som han har lyst til overfor verdenssamfundet og sætter en uskyldig dansk statsborger i fængsel fordi han ejer en Bibel. Måske gør det ikke så meget med offentliggørelsen af de hemmelige anlæg – måske bygges der på ny i skrivende stund hemmelige REGANs et eller andet sted i Danmark? Måske lige i nærheden af hvor du bor? Måske har du bygget med på det uden at vide det? Måske arbejder din ægtefælle der, uden at måtte fortælle om det? Hvem ved?

Vi indledte med et citat og slutter af med et citat:

“Aldrig har så mange, haft så få, at takke for så meget.” – Winston Churchill (Tale til de engelske Royal Air Force)

Værd at vide

Mere info: reganvest.dk
‘Danmarks dybeste hemmelighed – 3. ucensureret udgave’ kan bla. købes her…


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.
Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her

3 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Menneskebyrden - gensyn med min depression