Kirsebærhaven - En komedie om fråds og forandring

DET STORE STILEHÆFTE

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Forestillingen DET STORE STILEHÆFTE er endnu en succes Husets Teater kan tilføje deres lange succesportefølje. Jens Albinus håndplukkede sin gamle ven og mangeårige kollega Olaf Johannessen til at deltage i en forestilling på sit teater for snart tre år siden. Johannesen var positivt stemt på betingelse af, at han kom til at spille overfor Albinus selv. Resultatet ses nu i DET STORE STILEHÆFTE, hvor to af landets dygtigste skuespillere i halvandentime tager livtag med skuespilkunsten, og begge leverer den kendte Albinuske vare, der går på at spille så godt, så man som tilskuer suges så meget ind i deres fiktionsunivers, at man må minde sig selv om, at det hele ‘blot er vanvittigt godt teater’, og man kan være helt rolig for at opvasken stadig venter på én, når man kommer hjem. Deres eklatante skuespil sitrer stadig i kroppen, når man i regnen låser sig ind af hoveddøren og ser sig selv tilbage i virkelighedens verden.

DET STORE STILEHÆFTE er en roman skrevet af den ungarske forfatter Agota Kristof og den blev udgivet så sent som i 1986. Historien om forfatterskabets tilblivelse er interessant for Kristof var faktisk selv flygtning fra Sovjetinvasionen af Ungarn i 1956 og arbejdede som fabriksarbejder i det fransktalende Schweiz. Bagved hverdagens samlebånd og trummerum blev det i over 30 år kun til skriverier til skrivebordsskuffen inden hun som 51-årig leverer DET STORE STILEHÆFTE.

Plottet

Historien er enkel og knytter sig såvel til en futurisk tidsalder, hvor en krig hærger, som en retrospektiv tidsalder med jerntæppe i Europa. Stedet og tiden er i det store hele uvæsentlige og elementer fra historien kan såmænd udmærket finde sted i vores eget liv, og ikke altid bare i ‘de andres’ Udkantsdanmark. Vi spejler os selv bedst – hvem er vi? Hvilke normer og værdier har vi og hvor kommer de fra?

To tvillingedrenge, hvis far er ved fronten, efterlades af deres mor i ‘sikkerhed’ hos deres ludfattige bedstemor. De 13-årige drenge anerkendes ikke af bedstemoren som ‘ægte’ og ‘horeungerne’ overlades i det store og hele til sig selv. Manddommen trænger sig på. Overlevelse bliver et nøgleord. Skolegangen halter det med, men ‘historierne’ skrives ind i STILEHÆFTET, som kan skjules på loftet af bedstemors hus. Der er ingen mentale stimulanser fra bedstemorens uhumske hjem – der forefindes dog en Bibel som der læses i, men ingen forklaringer. Hverdagen bliver en kamp, som mest er op ad bakke og i modvind, hvilket drengene ikke er sene til at få det bedste ud af.

Skuespillerne

Olaf Johannessen spiller så overbevisende, at man bliver helt nervøs for den stakkels dreng i den syntetiske sportsskjorte, der i alle 90 minutter ikke bare giver sit skuespilfag kamp til stregen, men også overskrider stregen, som fandtes der ingen limit for hans præstation. Vi har set Johannessen i et vælg af roller og i de seneste år kan vi blot nævne hans store rolle som Charles Chaplin i ‘Diktatoren’ på NBT, og endelig også netop afsluttede ‘Cyrano de Bergerac’ på Det Kongelige Teater.

Læs eller genlæs: Hvis dette er et menneske

Jens Albinus er Husets Teaters kunstneriske leder. Han understreger dog ofte på det ydmygste, at han ikke er ene mand ved rorpinden, men bakkes op af hele den besætning, der er hyret ombord ved teaters kanoner. Det kan dog ikke pointeres nok, at Kaptajn Albinus’ geniale talent er stærkt toneangivende og skinner igennem med brændeglas. Det dybsindige lag får liv i opsætningerne. Vi så det eksempelvis sidste år, hvor Albinus trak fulde huse til Primo Levis ‘Hvis dette er et menneske’. I DET STORE STILEHÆFTE fortsættes ad samme spor og indlevelsen og kemien mellem Albinus og Johannessen er så intens, at man spekulerer på, om de to voksne mænd rent faktisk er 13-årige drenge, der endda er tvillinger.

At der til premieren møder et talstærkt publikum op, hvor mestendels er kollegaer vidner om det ry og den respekt, der omgærer Husets Teater. Hvis man derimod foretrækker faglig sjusk og sløseri, skal man holde sig langt væk fra Jens Albinus’ teater.

Værd at vide

DET STORE STILEHÆFTE kan ses t.o.m 28. marts 2020

Fotograf: Henrik Ohsten Rasmussen


Indlægget er skrevet af: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.

Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her…

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kirsebærhaven - En komedie om fråds og forandring