Den anden guldalder på Den Hirschsprungske Samling

Flugten fra Østtyskland

Flugten fra Østtyskland

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Vi befinder os i DDR ti år før Berlinmurens fald. Familierne Strelzyk og Wetzel laver en varmluftballon og vil forsøge at flygte til Vesten, med dette gigantiske hjemmelavede Georg Gearløs fartøj.

Filmen er umådeligt godt skruet sammen og spændingskurven holdes ved lige fra filmens første minutter til de sidste sekunder. Vi kommer tæt på de to østtyske familier, og kan næsten dufte dem og deres nærvær. Og navnlig Strelzyk familien flytter vi ind hos og bliver tæt ved deres ekstra familiemedlem i en familie der tæller faderen, moderen, teenagesønnen og den skolesøgende lillebror.

Gennemført underspilning

Koldkrigsstemningen er i top og ikke mindst den 70’er-agtige DDR melankoli er fuldstændig på plads. Nuvel, filmfolkene skal roses for, at de ikke overdriver armoden. DDR var temmelig sikkert ikke et eventyrland, der flød med mælk og honning, men læbestift, smart tøj, kopi-Cola, øl og selv egen bil og hus fandtes altså i DDR. Selv vestlige ‘Bravo-plakater’ kunne godt finde vej til teenagedrengens værelse – endda i farver og med amerikanske godter som eksempelvis Charlie’s Angles.

Læs eller genlæs: ALLTAG in der DDR. Østtyskland på museum

Men noget er ikke, som det skal være. De to familier, der i alt tæller hele otte personer (som i Noas Ark), slår sig sammen om dette gigantiske og umulige projekt om en mulig flugt. En flugt der kræver både teknisk snilde, snusfornuft, held, sammenhold, fortrolighed og ikke mindst kilometervis af sytråd og stof, for ikke at tale om gasflasker i dusinvis.

Vi får ikke synderlig meget information om, hvorfor familierne vil flygte, andet end at de ønsker friheden for deres børn. Her kunne man måske godt have brugt et par minutter eller tre på at skildre, hvad det ville sige at være DDR-borger og hvilke udfordringer det gav, men det ligger dog implicit og latent i nervebanen, og man kan trække på andre bog- og filmoplevelser til at svare på, hvorfor denne frihed var så vigtig for de 17 millioner indespærrede DDR-borgere.

Flugten fra Østtyskland

Sikkerhedstjenesten Stasi kommer på sporet af familiernes planer, og en menneskejagt går i gang. Igen overdrives Stasis effektivitet og grusomhed ikke og denne fremstilling af et menneskeligt ansigt bag Stasis maske er godt tænkt og noget der vækker troværdighed. Vi møder både DDR-borgere der med glæde lever op til deres ‘socialistiske troskabsed’ og gerne stikker deres medmennesker til Stasi som informanter, men vi møder også DDR-borgere, der ikke ønsker at tage stikkerens strikketrøje på og ‘husker lidt forkert’ og ikke er videre hjælpsomme over for sikkerhedstjenesten.

Læs eller genlæs: Det Sovjetiske mindesmærke i Berlin

Fakta

Af historiske fakta kan nævnes, at der i årene fra 1949 til 1961 flygtede ca. 3 millioner østtyskere til Vesten inden Berlinmuren og grænsen mellem de to tysklande blev cementeret. Vi ved, at hundredvis forsøgte flugten og at det lykkedes for nogle. Hvad vi ikke ved er, hvor mange der gik med lommefilosofiske planer, som de måske aldrig kunne, ville eller magtede at realisere om flugt til noget bedre.

Vi kan også fundere over, hvordan vores eget liv ville have set ud, hvis der ikke var blevet bygget en mur og et jerntæppe, eller hvad nu hvis muren stadig stod endnu? Og hvad er det lige der sker i Rusland i disse dage, hvor fredelige politiske og religiøse grupper udsættes for tortur i fængsler under påskud af, at de er ekstremister. Er verden blevet et bedre sted? For hvem, hvor og hvordan kunne være spørgsmål, man kan debattere efter filmen.

Flugten fra Østtyskland

Er man til koldkrigsspænding, og vil finde ud af hvordan det gik for familierne Strelzyk og Wentzel skal man gå i biografen to dage før 30-års dagen for Berlinmurens fald, nemlig den 7. november og se ‘Flugten fra Østtyskland’.

Læs eller genlæs: Checkpoint Charlie & Mauer Museum

Værd at vide

Distributør: Another World Entertainment
anotherworldent.com


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.

Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her…

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den anden guldalder på Den Hirschsprungske Samling