Luksus ekspeditionen i Grønland anno 1925

Fordi han turde …

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Keld Helmer-Petersen

Photographs 1941-2013

Strandberg Publishing

&

Keld Helmer-Petersen

Finding Beauty

Den Sorte Diamant

En knust rude. Et afskallet bræt. En forladt fabriksbygning. Et mennesketomt olieraffinaderi. Et stykke pap der danner en figur. En rusten container. Skrald. Et dørhåndtag. Et hængsel. Nyfalden tøsne på frosne brosten. En fladmast skrubtudse. Kraner. Jernbanespor. Kondemneret byggeri. Afrevne plakater. Hønsehegn.

Ovenstående motiver dannede legeplads for fotografen Keld Helmer-Petersens (1920-2013) mere end 71-årige lange professionelle virke. Et virke der gjorde ham verdensberømt, og et virke der var et banebrydende pionerarbejde i Danmark.

Keld Helmer-Petersen blev født i 1920. I studentergave får han som 18-årig sit første kamera af sin mor. Han udfordrer med det samme de konventionelle metoder, der blev brugt på tiden. Han har øje for det, der ligger lige for, men som ingen ser. Keld Helmer-Petersen ejer ligefrem evnen til at få det smukke frem i selv grimme ting. Han fremtryller også gode motiver af emner, man ville synes umulige eller meningsløse at portrættere. Mange af motiverne fortoner sig i det dunkle og til tider nærmest mystiske, men kalder også spørgsmål frem som: ‘Hvad skete der før billedet blev taget?’, ‘Hvad skete der efter billedet blev taget?’ etc. Så tidligt som i 1948 udgiver han bogen 122 Farvefotografier. Bogen gør ham verdensberømt. Og dele af bogen finder vej til LIFE magazine. Senere holder Keld Helmer-Petersen også sit indtog på så fine steder som MoMA.

At Keld Helmer-Petersen udgiver en bog med farvefotografier, skal ikke forstås sådan at han ikke sværmede for s/h eksponeringer, snarere tværtimod. Livet igennem var det s/h arbejdet, der dominerede med dets kontraster, lysindfald og skygger. Og i hans seneste år var det indscannede s/h fotografier, der blev leget med på computeren.

I herværende bogudgivelse og udstilling med ovenstående titler, mødes vi af en fotografisk hyldest til Keld Helmer-Petersen, og det vi præsenteres for er primært en samling med de mest klassiske fotografier fra hans hånd. Udover det er bogen naturlig nok på engelsk, så den kan ramme et bredere publikum, og indeholder også diverse tekster og interviews med hovedpersonen. Bogen er en opdatering af en tidligere udgave fra 2007. Udstillingen byder på flere filmoptagelser, der bringer os tættere på hovedpersonen, og vi ser f.eks. hans korte ‘reklame’-film for Dannebro med titlen: ‘Red and White’. Filmen et er bestillingsarbejde fra Det Danske Filminstitut og er fra 1967.

I vores instagramiserede hverdag har vi alle et kamera med i lommen, og synes at være gode til lige netop det som Keld Helmer-Petersen sværmede for, der er bare lige det ved det, at han kom først, og har derved været en inspiration for os alle. Han fortæller dog, at ingen af hans fotografier er blevet til ved tilfældighedernes blinde spil. Alle er nøje planlagt. Nuvel, måske kunne han én dag finde en god lokation eller et godt motiv, for så at vende tilbage måske samme dag, eller en anden dag til lokationen, når vejret eller solens placering ville bidrage med at skabe ‘lige netop den effekt’, der var ønskelig. Intet var tilfældigt.

Navnet Keld Helmer-Petersen, er måske ikke et navn, der siger os så meget, men hans fotokunst kender alle, hvis vi f.eks. har besøgt togstationen i Københavns Lufthavn, eller diverse bankers hovedsæder. Mange har benyttet sig af Keld Helmer-Pedersens virke bl.a. også Ole Palsby Showroom, og en vigtig detalje man må huske, når man ser fotografierne er netop det faktum, at de skal forstås i en kontekst, hvor ellers nøgne og bare vægge ville råde. Mange motiver er så enkle, at det næsten gør ondt, men er det ikke netop heri kunsten ligger? Keld Helmer-Petersen turde!

Keld Helmer-Petersen er med udstillingen og bogudgivelsen udødeliggjort.

Udstillingen kan ses på Den Sorte Diamant t.o.m. 18. januar 2020.

www5.kb.dk

Keld Helmer-Petersen, Photographs 1941-2013. Af Mette Sandbye, Finn Thrane, Keld
Helmer-Petersen, Jens Frederiksen, Martin Parr. Strandberg Publishing.

Strandberg Publishing


Indlægget er skrevet af: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.

Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her…

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Luksus ekspeditionen i Grønland anno 1925