Artipelag - Stockholms Louisiana

Døgnet har 24 timer – og de 2 af dem gik i Bremen

   ♥︎♥︎♥︎♥︎

Forventningen var høj. Humøret var højt. Og selv panden var høj, da undertegnede og fotografen og musikeren Johan Deckmann, fik lov at betræde anmelderrækken i Bremen Teater, til den længe ventede Skousen koncert 2019.

Vore folkekære rocklegende Niels Skousen har i år rundet de 75 år, hvilket ikke kan ses på manden på scenen, der med sin ydmyghed og slet skjulte dybsindighed, samtidig leverer en rockkoncert som i de gode gamle dage.

Vi bemærker her indledningsvis at Skousen snart kan fejre 20-året for sit come back i starten af nullerne, og for nye og yngre læsere skal de notere sig, at Niels Skousen i 70’erne var bannerfører i dansk rock, hvorefter han op gennem firserne og halvfemserne slog mere ind på sin anden passion, teater og skuespillet, inden han vendte tilbage til guitaren, tekstforfatningen og komponistvirksomheden – Alt dette kan man læse mere om i Esben Strunks bog ‘Min Skyline’, der handler som Skousens kunstneriske virke i nyrere tid.

Læs eller genlæs: Niels Skousen kaster terningerne og løsner sit usynlige slips

Koncerten går i gang

Lyst bliver slukket i salen. På scenen indfinder sig det efterhånden tro ensemble, med Kristoffer Munck Mortensen, Mads Brinch Nielsen og Anders Mathiasen der alle spiller strengeinstrumenter, og også Bjørn Heebøll der slår på trommerne. Niels Skousen lægge ud med den gamle kending ‘Isabel’, og byder derefter velkommen. Der er ikke megen uoplagthed at spore, og Skousen roser vore fremmøde. Han har i dag valgt at fortælle ‘historier’ som sammenkædninger mellem numrene. Han fortæller også at nogle nogen gange spørger ham om ‘Hvordan og hvor han finder inspiration?!?’, og han fortæller han ofte svare at ‘det er så’en lidt fra folks liv….. og mit eget liv… og lidt rundt omkring  fra…’. Og så bliver der blændet op for anmelderfarvoritten: Jegmelderfradotcom.

Jegmelderfra.com rummer efter min mening, meget der direkte relaterer sig til det ungdomsoprør der er så længe siden, og dog så tæt på, som man siger. Ungdomsoprørets hovedmænd- og kvinder er blevet bedagede, og vi oplever alle løbende at opdateringer og Apps løber om hjørner med os, og at nye interface og brugerflader forandres, og vi undertiden rendes over ende af ‘nyere og smartere’ opfindelser der blot komplicerer livet endnu mere, og fastlåser os i ‘rumlerillerne’ – ‘Der fløj et missil gennem mit vindue, det havde jeg ikke lige set, måske var det en knap jeg helt tilfældigt gav et tryk, til tider går livet langsomt, til tider går det i ryk’.

Og det er ikke kun os med læsebrillerne i panden, der i dag ‘træder så varsomt at vi næsten ikke er til’ – vi ser flere og flere stakkels unge mennesker der hver dag ‘holder sig selv i snor… på endeløs gårdtur i deres eget fængsel’ – Skousen rammer plet! ‘Er det ikke det vi er enige om – klikker ind på adressen: jegmelderfradotcom.

Playlisten fortsætter, og der er desværre ingen pause. Rocknummeret ‘Min Skyline’ må vie pladsen for det nye album ‘Døgnet har 24 timer’, fra januar. Jeg savnede skylinen, men kunne godt leve med at ‘Danmark keder sig’ kom til sin ret. Her kommer den samfundsrevsende lyrikerpoet igen på hjemmebanen og ramme tidens tråd anno 2019 – ‘Godnat du – sov bare videre i den telefon, du behøver slet ikke at tale med nogen’ – så er vi igen i den bedste Skousen stil, og dette understreges ikke mindst af omkvædet: ‘Danmark keder sig – Danmark vil feste! Hvem er det der keder sig? Det gør de fleste!

Lyden af vokalen var øv

Bremen Teater er et skønt sted. Stemningen, baren og ikke mindst toiletterne er i top. Lyden var dog øv. Om det skyldes akustikken eller om lydfolkene bare havde en dårlig dag, eller om de ‘ikke rigtig kendte Niels Skousen’, ved jeg ikke, men vokalen og dermed det væsentlige, nemlig Niels’ stemme og lyrik var for svag, og blev overdøvet af musikken sine steder. Ved tidligere koncerter eksempelvis på Ofelia Beach sidste år, eller i Kongens Have under jazz-festivalen i sommers, var vokalen i centrum og poesien blev akkompagneret af underlægningsmusik, der indimellem fik frirum til at brænde igennem også. Lyden var meget langt fra Nørlunds indspilninger af Skousen i studiet, med vokalen i fokus.

Deres anmelder og fotograf nød at være i Bremen, og vi nød Niels Skousen med band. At vores hovedperson muntret fik forbyttet sin mundharpe, i indledningen til nummeret ‘En bid af det hele’, blev blot et bidrag til ægtheden og klapsalverne bidrog til et godt grin hos Skousen selv. Som en kapelmester brugte Niels sin Tai-chi til at dirigerer slagets gang under improvisationerne, og det blev det ikke mindre godt af.

Tak for en god koncert i Bremen! Vi fik ‘en bid af det hele’!

Foto: Johan Deckmann

Tjek turné programmet på nielsskousen.dk

Playlisten:

 1. Isabel
 2. Jegmelderfradotcom
 3. Dobbeltsyn
 4. Lysglimt
 5. Hvem er du
 6. Farverne blegner
 7. Blomsterne
 8. Danmark keder sig
 9. Heksen
 10. Dage og Nætter
 11. Vil du
 12. Sorte Huller
 13. En bid af det hele
 14. 68′
 15. Ekstra: Herfra hvor vi står
 16. Ekstra: Tidens krumning

Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.

Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her…

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Artipelag - Stockholms Louisiana