Patricia Piccinini - En kærlig verden på ARKEN

Nok springer Hirschsprung, men jeg har ikke mistet jordforbindelsen

Den hirschsprungske samling

♥︎♥︎♥︎♥︎

Nok springer Hirschsprung (red. refererer til at Hirschsprung skabte formuen på at fremstille cigarer med en springende hjort som logo), men jeg har ikke mistet jordforbindelsen.

Udstillingen ‘Jordforbindelser. Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab‘ er et godt tænk jointventure projekt, som en vandreudstilling mellem de fire samarbejdende museer nemlig Faaborg Museum, Fuglsang Kunstmuseum, Ribe Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling. Sidstnævnte er den afsluttende vært for den flotte temaudstilling der ikke kun viser smukke malerier fra landets dygtigste landskabsmalere, men også har to samtidskunstnere til at belyse emnet ”Jord”. Den ene kunstner Rune Bosse viser os ”jordprøver fra laboratoriet”, og den anden er Camilla Berner som sætter fokus på invasive vækster der på godt, men også grundet klimaforandringer ondt, stortrives i den danske muld.

Den gamle muld

De fleste husker Vincent Van Goghs billede af ‘Sædemanden‘ på marken fra 1888. Vi husker parallellerne til de guddommelige referencer om sædemanden fra evangelierne.

Læs eller genlæs: Vincent van Gogh på ARKEN

At Vincent Van Gogh var ikke ene om denne fokus ser vi tydeligt i udstillingen.

Frederik Vermehren (1823-1910), En sædemand, 1859

Vi ser eksempelvis Frederik Vermehrens ‘En sædemand’ fra 1859. Læg mærke til den nok ikke tilfældige kirke i baggrunden, der er som en oplagt reference om gudsforhold og det daglige brød. Motivet er fra Sorø. Vi bemærker at danske Varmehren var først i mål med dette motiv og titel.

peter-hansen-plojemand

Fynbo maleren Peter Hansens værk ‘Pløjemanden vender’ fra 1900-1902 er endnu et bud på de tætte jordforbindelser.  

L.A. Ring kom fra den lille landsby Ring tæt ved Mogenstrup på Sydsjælland. Han pryder udstillingen med et motiv som minder om novembervejr. Grå himmel og bare marker, venter på vinteren og dernæst forårets komme. Motivet hedder ligetil ‘Landskab’.

Når du står der, så læg mærke til den nederste del af billedet. Det har vist sig ved analyse i dag, at billedets oliemaling har partikler af jord i sig. Måske har L.A. Ring stået udenfor og malet det i det dystre novembervejr, eller måske har han tabt maleriet i noget jord – vi ved det ikke.  

Skovgaard, Lundbye. Hammershøi, Eckersberg og Syberg er navne vi også møder på udstillingen, og ikke kun bondemanden og hans marker bliver skildret, men også Møns Klint kommer på paletten sammen med skovpartier og landskaber.

Jord er ikke blot jord

Der er på udstillingen opstillet små videopodcasts, hvor ”Bonderøven” og Jesper Theilgaard fortæller om deres bud på ”jord” som emne. 

Udstillingen viser også at ”jord” ikke blot er det vi kan få under neglene, men også indbefatter opmåling af jord – kortlægning, som emne er en del af pakken. Og endelig fremstilles der eksempelvis tegl af lerforekomster i jorden. Der er også udgivet en stor, tyk bog om opsætningen som ikke spare på fotos af de mange malerier, og som også viser alle dem der ikke var plads til, men som kommer ind under emnet ”Jord-Forbindelser”.

Læs eller genlæs: Exhibiting / Researching the Anthropocene på Medicinsk Museion 

I klimaforandringernes tegn er budskabet selvsagt: Mist ikke jordforbindelsen! Husk at være god ved den perle i universet, som vi er blevet sat til at passe på!

Bonusinfo

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

På min anmeldergennemgang vandrede et par 10-årige piger med hastige skridt rundt og nærstuderede malerierne. Med keen begejstring gik disse piger og skrev ned og krydsede af. Det viser sig at Den Hirschsprunske Samling, med koncept og layout af Anne Louise Blicher, har udfærdiget en ”sporjagt” i et firefarvet hæfte, der gratis uddeles til børn. Konceptet er godt tænkt, og den pædagogiske opdragelse af de kommende kunstelskere er samtidig gjort sjov. Og så venter der en præmie i billetsalget, når man til slut aflevere sin ”mission”. Anne Louise Blicher indkassere en præmie på 6 hjerter for dette gennemtænkte koncept.   

Læs eller genlæs: Den Hirschsprungske Samling

En anden fodnote vi gerne vil gøre plads til her, er at opsætningen af ”Jordforbindelser” er til at overse – det tager ikke lang tid at fordybe sig i den, og det giver samtidig én mulighed for at betragte de øvrige værker i den Hirschsprungske Samling. Samlingen har nemlig haft vokseværk i det forgangende år og har fået bl.a. både en Krøyer(der har malet hustruen Marie) og en Melbye føjet til malerifamilien.

Værd at vide

Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab.

Kan ses t.o.m. 28. april 2019

Den Hirschsprungske Samling
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Museet holder lukket mandag og tirsdag

Hjemmeside: hirschsprung.dk


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.
Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Patricia Piccinini - En kærlig verden på ARKEN