Kwamie Liv / Prxjects

De bedste parker og strande i Amsterdam

Foråret har behandlet os godt den sidste uges tid. I Amsterdam er graderne nået op over 26, og derfor har der heller ikke været så meget tid til museer og blogindlæg. Til gengæld kommer der her en række anbefalinger til parker og strande, der bestemt er værd at besøge, når solen beriger os med sin tilstedeværelse. Du kan se dem samlet på et kort i bunden af siden.

 

Vondelpark

Vondelpark, der vistnok er opkaldt efter en hollandsk digter, er den største park i Amsterdam. Den ligger i gåafstand fra områder som Dam Square og Museumsplein, dvs. basically i centrum. Hvis solen skinner, og du har lyst til at fordrive et par timer i en park, så er Vondelpark ikke noget dårligt bud. Her flokkes både turister og amsterdammere til, og der er næsten sort af mennesker på en varm dag. Selvom parken er trafikeret (pas på cyklisterne), er der også masser af mindre stier, der byder på en smuk gåtur. Og hvis I er en flok, der skal grille eller have en lille fest, så er der garanteret aktivitet i de designerede grillområder.

Oosterpark

Oosterpark

Oosterpark

Oosterpark er mindre befærdet end Vondelpark, og her er de indfødte i overtal. Parken er en såkaldt engelsk have, hvilket vil sige at den er designet til spadsereture af snoede stier, forbi den store pavillon og eventuelt kan et hvil med udkig over søen passes ind i programmet. Der er senere bygget en lille badebro (omend badeforholdene vist kun tilfredsstiller ænder og måger), der er helt ideel til lidt solslikning. Hvis du er heldig og vinden står i den rigtige retning, så kan du endda nyde en brise af vildfaren søvand fra springvandet. Yderst forfriskende! Desuden kan et besøg i parken kombineres med en tur på Tropenmuseum, der ligger lige ved siden af.

 

Westerpark

Westerpark byder både på grønne områder, der lægger op til, at du medbringer et tæppe og en god bog. Derudover er der et hav af ting at tage sig til i Westerpark – dog med vægt på indtagelse af føde og/eller drikke. Besøg den gamle gasfabrik, Westergasfabriek, eller gå på opdagelse i andre områder af parken for et stort udvalg af af alt fra restauranter til gallerier eller biografer. Besøg fx bryggeriet, vinfabrikken, jazzklubben eller muslingerestauranten, der alle har til huse i charmerende gamle bygninger, der er peppet op til formålet. Alt i alt er Westerpark lidt af en oase, der giver rum og samler mange af byens kreative sjæle. Og tjek kalenderen for aktiviteter: der bliver tit afholdt både større eller mindre arrangementer som fx madfestival, udendørs koncerter og forestillinger.

Grafitti i Flevopark

Gåtur i Flevopark

Flevopark

Hvis man, som jeg, bor i Amsterdam Oost er Flevopark områdets store stolthed – rent parkmæssigt, that is. Parken bliver rost til skyerne, fordi den er ?mere vild og rå?, som en herre beskrev det for mig. Og Flevopark er da også en lidt større naturoplevelse end mange af byens parker, så hvis du er ?all about nature?, er det her din park. I weekenderne er parken fyldt med familie og gode venner, der slår tæpperne ud på græsset og tænder op i grillen, og der er virkelig en god stemning i parken. Børnene løber, cykler og skater rundt om parkens fine sø, mens forældrene nyder en kold øl, og ved siden af mødes unge mennesker om slacklines eller – lejrbålsklassikeren – en guitar. Jeg vil virkelig anbefale denne gåtur gennem Flevopark, op mod Amsterdamsebrug og ud på en af byens diger. Udover vand på begge sider, byder den gåtur også på skateramper og et hotspot for byens grafittimalere. Og, og, og: hvis en dukkert kunne friste, så ligger Flevoparkbad (friluftsbad) øverst i Flevopark.

 

IJburg og Strand Blijburg

IJburg er en samling af tre kunstige øer, der er skabt i 90?erne og hvor der stadig bygges på livet løs, for at gøre op med boligmanglen i Amsterdam. Der bor pt 10.000 mennesker på hele IJburg, og herude finder du med sikkerhed ikke mange turister. Det er bestemt anbefalelsesværdigt at gå en tur rundt på øerne og kigge på den moderne arkitektur, der har fået lov at blomstre frit på øerne. Og derefter kan du så sætte kurs mod IJburg beach, der både er himmerig for wind-, kitesurfere og badegæster. Og så er der selvfølgelig den sagnomspundne ?party beach? Blijburg. Det er en del af IJburg strand, men det er hertil Amsterdams hipstere flokkes i massevis. Her er også tilhørende caféer og restauranter, så der er rig mulighed for forplejning.

IJburg Diemerpark

IJburg set fra Diemerpark

Strand Diemerpark

Hvis du alligevel lægger vejen forbi IJburg eller skal et smut til Diemen, så er det også muligt at finde vand og sand i grønne omgivelser i Diemerpark. Her cykler eller løber beboerne fra IJburg og Diemen gerne en tur, bader på stranden eller soler på en ugeneret plet. Det er bestemt ikke en overrendt park eller strand og et udemærket bud, hvis du vil lidt væk fra masserne.

Hvis du har tilføjelser til listen, så skriv dem endelig til mig i en kommentar herunder.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kwamie Liv / Prxjects