Shakespeare med Star Wars som dressing og Matrix som krymmel

Samfundsprognoser. Ung Dansk Kunst På ARKEN

♥︎♥︎♥︎♥︎

Endnu engang gik turen til Ishøj. Ti danske kunstnere, alle født i 80’erne byder de kommende måneder op til dans på ARKEN. Det overordnede tema er SAMFUNDSPROGNOSER og dækker over tre tilgange til emnet nemlig: Arbejdskultur, Tilhørsforhold og Klimakrise.

Mug, Slik-Spejlæg, Bikini og Karamel

Samfundsprognoser. Ung Dansk Kunst På ARKEN

Vi bliver præsenteret for en mangeartet vifte af kunstarter, lige fra almindelig tusch på papir, lakoutfits på bøjler, installationer der er så store, at man kan bevæge sig rundt om og under dem. Videokunst er også rigt repræsenteret med hele syv forskellige fremvisninger – hvis jeg talte rigtigt. Grænserne bliver prøvet af med enorme skulpturer i karamel og sukker, der smelter udstillingsperioden igennem. Slik-Spejlæg er smeltet sammen med flamingo, og yoghurt får lov at mugne i en slags herbariums. Og endelig er uartige bikinier spændt ud over gamle drømmesenge. Vi vil i det følgende fremhæve enkelte toneangivende værker indenfor de tre spor.

Arbejdskultur

Værket ‘Troe og Agtsom’ af Kristen Astrup (f.1983) er en HD-video på 25 minutter. Den tager udgangspunkt i hele det Kgl. Danske Post- og Telegrafvæsens historie. Årtier tilbage. En hel organisation i sig selv på linje med politi eller hospitaler, men som efter den elektroniske verdens overtagelse må se sig ydmyget til at være minimeret til stort set ingenting, og være på udenlandske hænder. Videoen er en kommentar der lader betragteren selv drage sine egne slutninger. Det meste er optaget i det gamle posthovedkvarter ved Hovedbanegården i København.

Vi ser flotte optagelser af København By-Night, banelegemerne, skyline og også Drags i postuniformer, der som i en kabaret fjanter, spiser morgenmad eller går rundt med enorme festival papmachehoveder. Vi bliver formidlet en slags ånd af et svunden tidsbillede, inddelt i kapitler. Globaliseringen har sat sine spor.

Tilhørsforhold

Globaliseringen har også udvisket landegrænserne. Hvilken ‘farve’ har vi? Hvem er vi efterkommere af? Er nogle ‘farver’ bedre end andre? Hvor bor vi? Hvem er vi? Er vi alle lige – eller er vi alle lige skæve?

Tabita Rezaire

Tabita Rezaire (f.1989) byder på et fantastisk værk, med en 11 minutters Videoprojektion på en pyramide med navnet ‘Ultra Wet Recapitulation’. Her vil vi ikke røbe indholdet, men rejsen er spændende, og effekten fra pyramidens kanter er ikke mindre en imponerende.

Mo Maja Moesgaard

Mo Maja Moesgaard (1980) viser os en par kvadratmeter stor tusch-streg tegning, der er så detaljeret, at man kommer i tanker om Hergé eller Grønningen-kunstneren Ib Monrad Hansens kinesiske tuschtegninger. Moesgaard sløser og røster ikke på hånden, i dette værk hvor en række demonstranter med slogans og bannere er forsamlet. Værket bære titlen (Af)magt.

Værket følges op af et par animationsbaseret videoer på over en halvtime. Videoerne bringer både klimakrise, men også tilhørsforhold på bane, og virker som et tilbageblik på vores tid fra en fjern fremtid. Der er også lidt 70’er stil over det, og indvandring og politiske dagsordner kommer i fokus. Værkerne hedder: ‘Det er et jeg der taler (Regnskabets time)’ og ‘Langsomt men Pludseligt’.

Klimakrise

High Hopes

‘High Hopes’ er Benedikte Bjerres (f.1987) ene af i alt 3 bidrag til udstillingen. Denne installation viser os et stort transportbånd, vi kender fra lufthavene. Igen en globalisering der er i eksplosiv fremdrift, hvor vare og ting ender på den anden siden af kloden hver dag, i en ubændig lind strøm. Miljøet trædes underfode. Klimaet bliver slidt og svarer igen. Vesten sætter dagsordnen, selv om de gamle østlande heller ikke er de sødeste drenge i klassen, og Kina skubber bagpå.

Picasso til oktober

Har man mod på at orienteres sig om, hvad der rører sig på den unge danske kunstscene pt. er det en udmærket ide at lægge vejen forbi den imposante betonklods ARKEN. Hvis man er mere til Picasso, så kan man blot vente til oktober hvor ARKEN åbner op for udstillingen Elsket af Picasso, og så se begge udstillinger samtidig – og til samme pris.

Læs eller genlæs: Picasso keramik på Louisiana

Værd at vide

SAMFUNDSPRIGNOSER Ung Dansk Kunst, kan opleves til og med 15. marts 2020.

Arken.dk

Foto: David Stjernholm


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.
Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Shakespeare med Star Wars som dressing og Matrix som krymmel