Artbeatprisen 2019

Stig Brøgger – Now Here

stig broegger kulturformidleren

♥︎♥︎♥︎♥︎

Den er flot. Den er større end en gammeldags telefonbog – for dem der kan erindre disse enorme store paperbacks. Bogen vejer ca. to kilogram. Jeg ved det, for jeg efterprøvede det selv på brevvægten. Det monstrøse værk er side op og side ned rigt illustreret med Stig Brøggers (f.1941) og andre samtidskunstneres værker, der understøttede tidsånden Brøgger arbejdede i. Igen et pletskud fra Strandberg Publishing, og med det velkendte fingeraftryk af deres utrættelige pedantiske kvalitet.

Vi taler om seks årtier med mangeartet kunst fra Stig Brøggers hånd. Og vi guides hele vejen igennem fra 1960’erne frem til i dag, hvor kunstneren er mere aktiv end nogensinde. Vi kommer omkring malerier, fotokunst og skulpturer – og dertil kommer også de mange offentlige udsmykninger Brøgger har på samvittigheden.

Jeg er vild med Brøggers farver. Og kan du lide Poul Gernes (Palads Teatret/Herlev Sygehus) kan du også lide Brøgger. Og er du beundrer af Andy Warhol og Roy Lichtenstein, så går vores egen danske kunstner rent ind. Og det har han ikke kun gjort her til lands. MoMA og andre store museer på kloden er også på Brøggers CV.

sb-fantomet-2018-60x50cm

Stig Brøgger, Fantomet, 2018, akryl på masonit, 54 enkeltværker à 60 x 50 cm

Bogen er blevet til ved redigering og bidrag af Museumsinspektør Birgitte Anderberg fra SMK. Bogen har også bidrag fra andre dygtige folk heriblandt Stig Brøgger selv. Desværre er en del af materialet langhåret, men det vil sikkert stimulere den ”ikke overfladiske” læser, som trives med kilometervis af beskrivelser der er kunstquizzer værdigt. Jeg stod lidt af, men sprang på det som værket også kan, nemlig at være en billedbog. Glemmes skal ikke den helt unikke kronologiske gennemgang af kunstnerens liv og virke, som vi finder på siderne 284-315. Denne fantastiske oversigt krediteres Brøggers familie for, og den er meget inspirerende.

Når jeg næste gang passer ‘Skamstøtten’, eller som den mere rigtigt hedder Fredens Port fra 1982 ved Sortedams Søen, vil jeg ikke tænke på at den ligner en blanding mellem et ikke detoneret missil og noget fra 9/11, men tænke på at Stig Brøgger, som var én af de tre hovedmænd bag værket, også kan noget med farver, og ikke mindst, at han er en efterlignelsesværdig provo, som ‘Fredens Port’ er garant for.

Indtil 13. april kan du nyde Stig Brøgger hos ingen ringere end Galleri Susanne Ottesen, der danner en gennemført ramme med udstillingen WORKING SPACE – og skynd dig, flere værker er allerede blevet opkøbt af kunstkendere, oplyser galleriet. Endelig kan du også nyde både Brøgger og de øvrige Grønningenkunstnerer på Kunstforeningen Gl. Strand til og med 7. april.

Bogen Stig Brøgger – Now Here, med sine 320 sider, kan erhverves for 399,95 kr.


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.
Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Artbeatprisen 2019