Fantastic Mr. Fox

Allan Otte på Kunsten

otte-invitation-

Efter at have startet søndag morgen med afslutningen på Den Blå Festival dvs. New Orleans Jazz, rundstykker, gl. Dansk og taktfast klappen, havde jeg opbygget den rette aalborgensiske snobben-nedad-ballast til at kunne træde ind i Kunstens lokaler for at se kunsten!

Den store indsigt i moderne kunsthistorie var imidlertid ikke en nødvendighed for at se Allan Ottes billeder. Hans billeder er umiddelbare, og de fleste vil få noget ud af hans malerier.

Kunstneren og Teknikken

Allan Otte (født 1978 i Aars) skiller sig ud fra andre malere pga. hans specielle teknik. Han finder digitale fotos på internettet, ofte af ulykker, og redigerer dem i et billedbehandlingsprogram. Andre digitale billeder bliver lagt ovenpå og de bliver så manipulerede indtil det rette motiv findes.

Når det er sket, går han i gang med at male billedet en til en i forhold til computerskitsen, nogle gange på et airbruchmalet lærredet. Enkeltdelene bliver derefter malet hver for sig med enten horisontale eller vertikale strøg. Kunsten kalder i kataloget hans malerteknik for virtuos, hvilket jeg vil benægte da han ikke fraviger fra skitsen, han nærmere printer billedet ud med sine penselstrøg.

Hvad billederne gør

Denne måde at arbejde på gør en forskel når man betragter billederne. På afstand føles billederne 3-dimensionelle, tæt på fascineres man af maleteknikken som, på trods af den dogmeagtige metode, giver en stor lyst til at berøre billedet.

Motiverne

Motiverne er smadrede biler og knækkede vindmøller. Vi er ikke vidne til ulykken, men ser i stedet det mennesketomme ?efterbillede?. Det giver en følelse af en art dommedag og titlerne på flere af billederne underbygger dette: Tippet, Knækket, Ramt, Faldet, Blokeret, Indgreb og Udbrændt.

Udover ulykkerne ser vi landskabsmalerier, ikke dem som guldaldermalerne malede, som idyllisk symbol på det danske, men nådesløst nøgterne beskrivelser af Danmark på landet.

Flere københavnske anmeldere kommenterede landskabsmalerierne, da udstillingen var på Gl. Holtegaard, og kunne ikke få det til at stemme overens med de billeder som de har af Jylland og landbrug, hvilket sikkert skyldes at deres erindring bygger på Morten Korch film, Søren Ryge og Bonderøven på DR2.

Jeg finder imidlertid disse billeder som værende meget eksakte, og heldigvis vælger Allan Otte ikke at være moraliserende. Vi kan så selv vælge hvordan vi skal forholde os til denne forandring. Det kan virke trist og kedeligt, men er det ikke tværtimod er det en meget æstetisk oplevelse.

Billederne på udstillingen har alle Allan Ottes helt unikke signatur og jeg tillader mig at mene, at han bør have en helt speciel plads i den danske kunstverden. Døm selv!

Tag på Kunsten

Allan Otte udstilling på Kunsten kan på det varmeste anbefales. Den er nem at tilgå og rummer alligevel meget, og han maler som ingen andre. Så hiv studiekortet frem, tag til Kunsten og klask 20 kr. på disken (eller køb et årskort til 95 kr), det er alle pengene værd.

Værd at vide

Kunsten
Kong Christians Alle 50
9000 Aalborg

Hjemmeside: kunsten.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fantastic Mr. Fox