En halv dag i Oslo

Bredt og smalt på samme tid. Grønningen indtager Kunstforeningen GL STRAND

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Jeg kan godt lide Gl. Strand. Og det er ikke fordi at John Mogensen croonede om, at der skulle ligge et værtshus i nærheden eller fordi, at jeg tænker på selve området der i Kraks bærer navnet. Jeg tænker på Kunstforeningen GL STRAND.

Den højtidelige stemning

I fire etager er der 4 udstillingssale i gammeldags stil, med paneler, trægulve, lysindfald fra københavnvinduer, kamin og stukkaturer i loftet. Stemningen er højtidelig og uformelt nede på jorden på samme tid. I dette ikke fastlåste univers, hvor man ikke lader stå til, men hele tiden søger nye veje til at præsenterer kunst på, hersker en kunstoplevelse i hvert hjørne. GL STRAND forlader sig på entréindtægter og fondsmidler, hvor Statens Kunstfond og Københavns Kommune er bidragsydere. Bemærkes skal også at der ikke er nogen dårlige eller mindre fremtrædende udstillingspladser på disse bedagede vægge. Alt kommer til sin ret.

Fra 2. februar til 7. april kan den over hundred år gamle Kunstsammenslutning Grønningen opleves i rummene, Her der tale om et bredt udsnit af dansk samtidskunst, og det giver selvsagt plads til også at kunne præsenterer de smalle stilarter. Vi ser f.eks. ikke kun malerier og skulpturer, men også foto- og videokunst. Grønningen har med deres arbejdsgrupper selv stået for ophængning af værkerne, i samarbejde med GL STRAND. På den øverste etage er baggrunds væggene malet gule efter ønske fra Grønningen, da værkerne i dette område er mestendels s/h, og de gule vægge bidrager til netop fremhævelse af den effekt. Man har i enkelte rum haft fokus på kontraster mellem værkerne, og i andre samspillet.

Højdepunkter

At fremhæve bestemte værker, er en vanskelig opgave da der er nok at gøre godt med. Her vil vi nævne nogle få.

En kunstner som Ib Monrad Hansen (f.1963) flankerer hæderspladsen under ovenlysvinduerne på øverste etage. Værket Triptykon er tredelt og måler 3 x 6,5 meter. Her er tale om s/h tusch på kinesisk rispapir der leder tanken hen på kalligrafi. Detaljerne i dette store værk er udført med bjergtagende præcision. Monrad Hansen arbejdede på værket i Kina under et studieophold og fortæller at hans visa lød på 3 måneder, og arbejdsdagen lå omkring disse her 10 timer. Mesterværket forener nyt og gammelt, med jungle og bjerge set i øjenhøjde fra en kugles centrum til dens krumning, men også den moderne storbyjungle står for skud, med dens svimlende skyskrabere og reflekterende vinduer.

En anden Grønningen kunstner er velkendte Erik A. Frandsen (f.1957). Frandsen tager os med på en rejse til Haiti. I værket Uden titel der måler 1,5 x 4 meter ser vi, hvad man først antaget som værende et stort fotografi, men som viser sig at være et billede malet efter et fotografi, og som er omdannet til en mosaik. Motivet er en haitiansk landarbejder der har været til, hvad vil på dansk vil kalde for kiropraktor. Landarbejderens ryg er blevet rettet ud, og den afslappende hvile ovenpå behandlingen gør at manden tager sig en vel forundt skraber. Værket er som et imponerende fladskærmstv med synlige pixels, og kun ét stillbillede.

I alt kan 40 danske samtidskunstnere, med 1-2 bidrag opleves i februar og marts på GL STRAND. En lille handy værkfortegnelse, kan være en fordel at erhverve sig i museumsbutikken inden gennemgangen. I guiden har man ikke lagt skjul på at kunst jo ikke er gratis, og at kunstnerne også må have penge for deres arbejde – de fleste af værkerne er ganske enkelt prissat i det lille katalog. En fiks lille app kan downloades, og man kan så gå rundt og høre kunstnerne fortælle deres historie om tilblivelsen af deres bidrag til Kunstnersammenslutningen Grønningens smukke selviscenesættelse på Kunstforeningen GL STRAND.

Download appen (iPhone) på itunes

Værd at vide

Kan ses t.o.m. 7. april 2019.

Kunstforeningen GL STRAND
Gammel Strand 48
1202 København K
Hjemmeside: glstrand.dk


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.
Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En halv dag i Oslo