Cirque du Soleil: Varekai
Nycirkus opstod i 1970?erne i Frankrig som en blanding af cirkus og teater.
I traditionelt cirkus kan du opleve forskellige artist- eller dyrenumre, ofte i en rund manege, som fremviser noget ekstraordinært og usædvanligt. Nycirkus bruger nogle af de samme cirkusdiscipliner, men samler dem ofte til en fortælling, og der er sjældent dresserede dyr. Det er cirkusartisten, der er i centrum med sine helt særlige evner.
I Danmark har vi AMoC (Akademiet for Moderne Cirkus) som tilbyder en bacheloruddannelse for nycirkusartister. I forbindelse med en opgave for Have Kommunikation, har jeg været helt tæt på eleverne. Den dedikation, som eleverne har for deres fag er beundringsværdig, og det tager pusten fra dig, når du ser deres vilde tricks. Så da jeg fandt ud af, at Cirque du Soleil skulle optræde i det nye Royal Arena, måtte jeg naturligvis overværet det.
Cirque du Soleil
Kender du ikke til begrebet nycirkus, kender du sikkert Cirque du Soleil.
Cirque du Soleil blev stiftet i 1984. Det er i dag en af Canadas største kulturelle eksportører. Deres produktioner er set af mere end 40 millioner mennesker verden over. På mindre end 20 år blev Cirque du Soleil verdens største cirkus. Cirque du Soleil er med andre ord kongerne af nycirkus.
Cirque du Soleil er kendt for deres magiske og spektakulære shows. Jeg har ofte hørt folk tale om deres besøg på Kalvebod Brygge i 2001, der hvor Fisketorvet ligger nu, som noget helt ekstraordinært. En oplevelse de aldrig glemmer.
I Royal Arena
Det var mit første besøg i imponerende Royal Arena i Ørestaden. Lyden var, som mange andre har kommenteret, en udfordring hele aftenen. Men ellers var der en god udsigt til scenen alle steder i salen. Når jeg spejdede ud over rækkerne, kunne jeg samtidig konstatere, at langt fra alle pladser i den store sal var udsolgt. Plus at der var bemærkelsesværdigt få børn ift. en traditionel cirkus forestilling.
Varekai
Varekai, som var denne forestillings titel, betyder “hvor som helst?. Scenen var rund og stak ud i salen og bagved var der, noget der lignede høje bambusrør i stedet for bagtæppe, oppe på scenen slyngede sig en bro, der mindede om Ewok-bamserne landsby i Star Wars VI. Det hele skulle forestille en form for magisk skov.
Vilde væsner
Forestillingen tog sin begyndelse ved at et væsen kom ind i neonfarvede bukser, i hvilke der var stukket en masse syntetisk elefantgræs ned i. Struttende grøn.
Sproget i nycirkus er tænkt som universelt; består af grimasser, udbrud og grynt. Minder lidt om stumfilm, hvor skuespillerne måtte kompensere for manglende tale med overdrevne fagter. Vi var ikke i tvivl om, hvad der var meningen med væsenets udbrud, og når det arbejdede med sin maskine ramte lyden fra højtalerne rent, hver gang. Vi grinte ikke meget af det, men alt sammen var da fint udført. Det var som med hele showet stramt styret.
Fra loftet faldt der, som i Sisyfos fablen, en engel ned fra loftet, og de dygtige akrobater kom til med trapez og trampolin. Det der fangede mig var, som på AmOC, den menneskelige krops formåen, og de kreative måder at vise det på.
Allersmukkest var det, da en af artisterne kom ind med krykker, buede forneden så de mindede om vinger. Modsat himmelens skabninger, måtte han holde sig til jorden. I stedet for brugte han så, som i en elegant ballet, krykkerne til nærmest at skøjte over scenen.
Over sidste salgsdato
‘Varekei’ er helt tilbage fra 2002, og det var irriterende tydeligt, at forestillingen er over sidste salgsdato. Musikken var larmende, påtrængende og fuldstændigt uddateret. De neonfarvede kostumer var kitchet-kiksede.
De små intermezzos, hvor en mislykket tryllekunstner og hans svulmende kvindelige assistent kom ind, var nok sødt, men set mange gange før. Det mindede mig om, hvor stor en fornyer Søren Østergaard har været med Zirkus Nemo. Magien forsøgtes skabt ved at sende en stor ballon rundt i salen, men det var som starten på noget, der så fes ud i ingenting.
Anden mening
Det var så jeg tænkte, er Varekai virkelig dét, som folk forbinder med Cirque du Soleil? Derfor vendte jeg mig mod venstre og spurgte min sidemand om hendes mening. Hun havde set Cirque du Soleil, den gang på Kalvebod Brygge plus i Stockholm, og havde glædet sig længe til denne aften. Hun var som jeg skuffet. Desværre for aftenen, men godt derved, at jeg gerne vil give Cirque du Soleil en chance til. Og med mere end 20 produktioner i spil, må det kunne lykkes at få den store magiske oplevelse.