Koncertanbefaling: Niels Skousen på Huset

Cool it Bjørn Lomborg

Da jeg trådte ind i Kedelhallen i Nordkraft, for at bevæge mod Biffen, gik jeg som sædvanlig forbi rækken af filmplakater. På plakaten til aftenens Doxbio film, Cool it, hvorpå der er et billede af Bjørn Lomborg, havde en valgt at skrive et ukvemsord.

Der er ingen tvivl om, at Bjørn Lomborg stadig er en kontroversiel person. Og jeg var også selv i tvivl om, hvad jeg skulle mene om ham. Medierne har brugt mere tid på at lade andre fortælle og fortolke Bjørn Lomborgs idéer, end ham selv.

Klassisk dokumentar

Cool It er en klassisk dokumentarfilm. I den første halvdel af filmen lærer vi Bjørn Lomborg fortid at kende. Hans barndom, hvorfor han blev vegetar, medlem af Greenpeace, og hvad der fik ham til at revurdere sit syn på miljøet. Historien om Copenhagen Consensus. Hvordan det føles at blive udnævnt til en af de mest magtfulde mænd i verden og samtidig blive erklæret videnskabelig uredelig.  Vi er endda med på besøg på alderdomshjemmet, hvor hans alzheimer-ramte mor bor.

Forklarer og forsvarer

Den anden halvdel af filmen fungerer som en forelæsning, hvor Bjørn Lomborg forklarer og forsvarer sine synspunkter. Bjørn Lomborg anerkender den globale opvarmning (hvilket en del ikke tror), men han mener, at der er mange alternative måder at løse problemet på. Og det er her filmen bliver rigtig interessant. Bjørn Lomborg prøver at modbevise påstande fra Al Gores film An inconvenient truth og underbygger dem med besøg hos forskellige videnskabsmænd. De fremviser deres projekter og forskning: Alger, der renser vand, vandkanoner, som skaber skyer, bølgekraft og noget så enkelt som at male højehusenes tage hvide. Nogle idéer virker lidt for fantastiske, andre meget logiske og realiserbare.

Eftertanke

Denne anmeldelse er ikke et forsvar for Bjørn Lomborg. Jeg forlod dog biografen en smule skamfuld, og lod det være en påmindelse om, at der altid er to sider af en sag. Det her er derfor en kraftig opfordring til at se filmen, ikke mindst til den person, som har skrevet på plakaten.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Koncertanbefaling: Niels Skousen på Huset