Fordi han turde ...

Totalforsvar af Danmark

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Pedersen og Pedersen har gjort det igen. De to brødres passion for Den kolde Krigs ‘totalforsvar’ af Danmark er på ingen måde klinget af. Denne gang er vi ude i en undervisningsbog produceret til folkeskolens ældste klasser og som pensum for gymnasieelever.

Jeg har tidligere anmeldt brødrenes gigantiske værk ‘Danmarks Dybeste hemmelighed REGAN VEST‘ – ucensureret (360 sider). Her blev vi bragt med på en rejse gennem Den kolde Krig og fik indblik i en lang række hemmelige bunkersanlæg, der blev taget i anvendelse umiddelbart efter Den anden Verdenskrig. Omdrejningspunktet i værket var REGerings ANlæg Vest, som lå hengemt i Rold Skov ved Skørping mellem Hobro og Ålborg. Sløret løftes også for det senere og mindre REGAN ØST (BOC2), der ligger på en stadig ukendt og hemmelig adresse i Nordsjælland, og som er aktivt den dag i dag.

I bogen kom vi omkring righoldige detaljer om de mange overvejelser regeringen og danskerne gjorde sig under Den kolde Krig, og som i dag – desværre, må vi vel næsten sige – har vist sig ikke at være ubegrundede. En invasion fra Østblokken var i årene gennem 50’erne og helt op i 80’erne ikke en umulighed, for ikke at tale om sabelraslen og sandsynligheden for en atomkrig.

I herværende nyudgivelse får vi en skolevenlig ‘light udgave’ (120 sider) af ‘Danmarks dybeste hemmelighed’. Pedersen og Pedersen har igen trukket i arbejdstøjet og i samarbejde med så dygtige folk som de læreruddannede Henning Brinckmann og Lars Allan Haakonsen, har brødrene lavet en informativ og oplysende bog, der på ingen måde taler ned til sine læsere, men på en enkelt, klar og kortfattet måde præsenterer fakta om Danmark i Den kolde Krig, og det gigantiske REGAN VEST, der kunne rumme ca. 350 personer, der skulle passe på befolkningen under en atomkrig.

Hvorfor en bog for halvvoksne skoleelever?

Med 30-året for Berlinmurens fald og den tyske genforening, er det åbenlyst for enhver at Anden Verdenskrig for de flestes vedkommende blot er noget vi læser om, eller har set film om, men som vi aldrig selv har oplevet. Og hvordan så med vores unge mennesker der vokser op i dag? Tiden går stærkt og det der hører 19-hundredetallet til, må her i 2020 siges at være forældrenes og bedsteforældrenes dunkle fortid, og spørgsmål som nedenstående kommer for unge mennesker i dag til at ligge på linje med gravballemandens liv og levned.

  • Hvad var Marshall hjælpen? Hvorfor hed det Marshall hjælpen? Fik Danmark Marshall hjælp?
  • Kennedy, Khrusjtjov og Cuba-krisen hvad var nu lige det for noget?
  • Har kommunisterne på et tidspunkt haft over 12 procent af stemmerne i Folketinget?
  • Hvem var Gorbatjov? Og hvilken betydning havde han og hvorfor?
  • Hvad betyder REGAN VEST? Hvad var ‘Totalforsvaret’?
  • Hvorfor en Berlinmur? Hvorfor er der ikke nogen Berlinmur i dag?

Listen af spørgsmål er lang, og bogen svarer på dem også med en lang række henvisninger, der kan gås efter i sømmene, hvis det også er en del af pensum. Samtidig får vi som læsere et overblik over tiden helt tilbage ved Første Verdenskrig, som af nogle historikere er blevet kaldt indledningen til Anden Verdenskrig.

Fortiden er tættere på end før

Det historiske overblik er ikke mindst vigtig, for at vi som nulevende danskere, og for fremtidige generationer, kan have en selvforståelse og identificere os i det verdensbillede der i dag hersker. Måske, men ikke ønskeligt, står en ny kold krig for døren, med et Rusland der laver uvarslede militære øvelser på NATOs territorier, mens Brexit er undervejs og USA ledes af en folkevalgt politiker med en frisure, der har gjort det nemt at være vittighedstegner.

Cyberkriminaliteten blomstrer, og oftere og oftere mødes vi af jobopslag fra FE – Forsvarets Efterretningstjeneste – der søger ‘professionelle hackere’ til it-systemsikring. Overvågningen af persondata er blevet så massiv, at nye GDPR-regler er trådt i kraft i EU, og resten af verden må følge trop. Dertil kommer voksende flygtningestrømme, der presser asylcentrene, og hvor ord som ‘gæstearbejder’ vi kender fra 70’ernes retskrivnings ordbøger, ikke helt står mål med den indvandring, integration og dagsorden på den siddende regerings udlændinge politik. I dette morads er der alligevel nogle optimister, der hævder at verden kan imødese ‘fred og sikkerhed’.

En rundtur under jorden

Set i lyset af ovenstående kan jeg kun på det varmeste anbefale landets skoler og undervisningscentre at anskaffe sig ‘Den kolde Krig & REGAN VEST’. Og samtidig anbefaler jeg, at undervisere og lærere tjekker reganvest.dk ud, for at finde ‘klassesæt’ og opgaver til eleverne, men også at eleverne tager en ‘rundtur’ i de usædvanlig mange kommandocentraler, felthospitaler og bunkersanlæg, der findes og er pedantisk dokumenteret på sitet. Måske ligger disse i skolens lokalområde, og ofte er mange af dem endda bygget i forbindelse med netop opførelsen af skoler og kommunale anlæg. Måske sidder klassen lige oven over en gammel kommandocentral, der er gemt i jorden?

I skrivende stund befinder jeg mig i det indre København, og i en radius af få hundrede meter fra min kaffe og PC oplyser reganvest.dk mig om, at der findes op imod tre gamle regeringsanlæg under jorden, og flere bombesikre nødhospitaler plus en masse andet information, der endda er fotodokumenteret på hjemmesiden.

Karsten Pedersen & Poul Holt Pedersen har gjort det igen, og har ikke overraskende indskrevet sig som ‘eksperter i Den kolde Krig’ og rendes nu på dørene, når store filmproduktioner om emnet kræver nøjagtig research, kyndig vejledning og rådgivning. Senest sås brødrene hyret som rådgivere til Netflix succesen ‘The Rain’.

Værd at vide

reganvest.dk
historia.dk

Forfatterne fra venstre: Karsten Pedersen, Henning Brinckmann, Lars Allan Haakonsen & Poul Holt Pedersen.


Indlægget er skrevet af: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.

Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her…

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fordi han turde ...