Einar Már Gudmundsson på Aalborg Teater
På en solbeskinnet søndag svang vi benene ud af sofaen, for at sidde klar klokken 12 i Aalborg Teaters café til forfattermøde med Einar Már Gudmundsson. Han var på turné med sin nye roman ‘Islandske konger’.
Det var ikke blot oplæsninger fra hans nye bog vi fik i de berigende to timer, der fløj af sted. Vi fik digte ofte reciteret i stedet for oplæst på både islandsk og dansk for, at vi kunne “høre klangen og fælles ord. En slags undervisning”. Einar talte om, at han i litteraturen ville “Gi tavsheden en stemme”, at litteratur skal give “Vinger på hjernen” og at digtet er en art sprogets laboratorium.
For os, der ikke har besøgt Island, er der noget mytologisk over den lille ø i det store hav. Naturen spiller en stor rolle for islændingenes selvbevidsthed og også i Einar Már Gudmundssons litteratur. Hans tekster er en blanding af det komiske og det tragiske, det humoristiske og alvorlige. Som i de islandske sagaer, hvor de to forløb går hånd i hånd.
Hvilket også passer fint sammen med hans skarpe kritik af Islands finansielle op- og nedtur, der i den grad var præget af fantasterier og storhedsvanvid. Det handler om at “finde balancen”.
Som afslutning var der mulighed for at stille spørgsmål til hans forfatterskab. Til sidst blev der spurgt til Islands folkestemning eller folkesjæl, hvorvidt krakket har ændrer det? Einar sluttede meget passende af med at recitere nedenstående digt som svar, et han tidligere havde fremført: ?I Nordlysenes land?.