Dagstur til Kröller-Müller Museum og Skulpturpark

EYE Filmmuseum

Jeg synes, at EYE er en af de mest interessante bygninger i Amsterdam rent arkitektonisk. Man møder den smukke bygning, når man kommer om på den anden side af Amsterdams altoverskyggende banegård (den er enorm!). EYE ligger nemlig på nordøen, hvilket betyder, at man skal overkomme en to-minutters færgetur over floden IJ (udtales som eye – get it?). Færgen er til gengæld gratis og turen så let, at selv en søforskrækket landkrabbe kan klare den.

Museum, biograf og oplevelsescenter i ét

På EYE kan du både komme ind og se en skiftende udstilling, en permanent fortælling om hollandsk filmhistorie og så kan du runde det hele af med en tur i biffen. Biografen viser alt fra europæiske kunstfilm til den nye Angry Bird animationsfilm – så der skulle være noget for enhver smag.

I kælderens permanente udstilling kan du gå på opdagelse i hollandske og udenlandske stumfilm. Du kan se bidder af cult-film eller lære lidt om filmens mere tekniske dele og dens udvikling. Den helt store attraktion er dog den skiftende udstilling på førstesalen.

Kulturformidleren på EYE

De svævende skærme på Robert Müller-udstillingen

Robert Müller – hollandsk mesterfotograf

Den udstilling der er sat op lige nu, er ?Master of light – Robert Müller?. Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke er den store filmkender. Slet ikke når det kommer til mere tekniske aspekter. Jeg synes, det er interessant at lære om forskellige teknikker, greb mv., men jeg fordyber mig aldrig rigtig i det.

Pointen er, at jeg aldrig har hørt om Robert Müller, og jeg har heller ikke rigtig set nogle af de film, han har været cheffotograf på. Og så er det store spørgsmål jo, om en hyldest-udstilling som denne, stadig kan være interessant?

På udstillingen bliver der vist nogle af Müllers private videooptagelser, og klip fra nogle af de (utroligt mange) film, han har arbejdet på. Det bliver så koblet sammen med udtalelser fra forskellige instruktører, der fortæller om hvor dygtig og nytænkende Müller er.

Jeg fik en godt indblik i, hvem Müller er som kunstner, hvilken stil han holder mest af og hvilke greb han mestrer. Og det er tydeligt, at han har været forgangsmand for mange andre fotografer. Det blev også rigtig interessant at få hans arbejde forklaret via de forskellige instruktører. Lars von Trier fortæller fx helt forelsket om Müller – jeg tror aldrig, jeg har hørt den mand sige noget så posivit. For mig var det mest interessante at få en forståelse for den kunstneriske og tekniske udvikling, der har fundet sted i løbet af Müllers karriere. Han er godt nok hovedpersonen, men det var når penselstrøgene blev lidt bredere, at det rykkede mest.

Sæt tempoet helt ned

For at få noget ud af udstillingen kræver det, at man sætter god tid af til udstillingen – og det tror jeg, er kendetegnene for alle EYE?s udstillinger. Du skal have tid til at se de forskellige klip, læse de dertilhørende tekster osv. Det dur ikke, hvis du er utålmodig eller drænet for energi.

Det er også en mættende udstilling, og jeg ville ikke have mod på at besøge flere museer samme dag. Og det skal man lige tage med i sine overvejelser. EYE er sikkert oplevelsen værd, hvis du er filminteresseret, eller hvis det regner helt vildt. Personligt bliver det ikke mit yndlingsmuseum – men to be fair har jeg også kun besøgt museet en enkelt gang.

Praktisk

Adresse: IJpromenade 1, 1031KT Amsterdam

Tag færgen lige bag Amsterdam Centraal mod Buiksloterweg – det tager to minutter. Og du kan ikke undgå at se den flotte hvide bygning på venstre hånd.

Pris: ?10 – gratis adgang med Museumskaart

Web: www.eyefilm.nl

English recap

We visited the EYE Filmmuseum in Amsterdam which houses both a museum and a cinema. The current exhibition is ‘Master of light – Robert Müller’ but to be honest I think you have to be a bit more interested in the art of film than me to really appreciate it. Not that it was a bad exhibition – definitely not – but I think you’ll enjoy it more, if you’re a bit more of a film enthusiast. 

One thing that is really easy to appreciate though, is the amazing architecture of EYE. It’s really one of the most amazing buildings in Amsterdam and the sea front-area is really cool. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dagstur til Kröller-Müller Museum og Skulpturpark