Hærvejen

Jeg var i Imperial til verdenspremieren på ‚Hærvejen‛, desværre uden Prins Joakim i salen, men med Steffen Jacobsen, instruktør Jesper H. Grand og resten af filmholdet til stede. Filmen er en del af DOX:BIO og bliver vist i biografer over hele landet i foråret 2025.
Læs også: Hærvejen. Mærker af historien.
Dette er ikke en klassisk rejsefilm fra Hirtshals til Padborg. Det er en samtale, en undersøgelse og en rejse ind i identitet og historien. Joakim og Steffen vandrer alene. Den ene med blåt blod og familiens historie indgraveret i Jellingestenens runer, den anden med en fortid præget af biltyverier og teenageoprør.
Prins Joakim & Steffen
Joakim er levende, velfortællende og til stede – som da han læser runerne højt og nærmest får dem til at ånde. Hans forhold til historien virker dybt personligt; det handler ikke om fjern fortid, men om hans egne tip-tip-tip oldeforældre. Han ville uden tvivl være en glimrende vært på en historisk dokumentarserie.
Steffen Jacobsen er både rejsefælle og kontrast. Han spørger, prikker, grynter og graver – flere gange næsten ubarmhjertigt. Det er Joakim, jeg får mest empati for undervejs. For hvor ærlig skal man egentlig være, når man tilhører kongehuset? Hvor meget skal man vise? Svaret er aldrig entydigt, men Joakim giver mere af sig selv, end jeg havde forventet.
Et postkort fra Danmark
‚Hærvejen‛ er et postkort fra Danmark – uden landbrug, turisme og andre forstyrrelser. Bare to mænd, et smukt sommerlandskab og en lang, snoet vej. Fotograf Thomas Bjerregaard indfanger Hærvejen smukt, stemningsfuldt og til tider næsten magisk. Jeg har selv vandret Hærvejen i længde, fra Padborg til Hirtshals, og savnede en del stop i filmen, men turen langs Hærvejen bæres også af de møder og samtaler, man har undervejs.
‚Hærvejen‛ er ikke bare en dokumentar. Det er en eftertænksom og ærlig rejse gennem historie, arv og menneskelighed – kongelig eller ej.
Værd at vide
Hærvejen
cphdox.dk