Hansaviertel

Systemernes og symbolernes kamp om Berlin ramte også arkitekturen: I 1953 svarede Vestberlin på DDRs monumentale Karl-Marx-Allee med et byfornyelseskoncept. Man inviterede internationale arkitekter til at udvikle fremtidens by baseret på demokratiske principper – heriblandt Le Corbusier, Walter Graopius, Alvar Alto og Arne Jacobsen. Resultatet Hansaviertel giver et spændende indblik i 1950érnes arkitektoniske viser? –  Det er hvad Michael Reiter skriver i hans glimrende bog ?Berlin, bag om det store B?.

Men at besøge området som turist i dag er ikke spændende, med mindre man nok besidder en større interesse for arkitekturen, end jeg gør. Når man kommer op fra U-Bahn stationen Hansaplatz finder man hurtigt et halvsmadret kort over stedet. Det er som nævnt spændende arkitekter, der har givet deres bidrag. Imidlertid er der ingen af bygningerne, der rigtig skiller sig ud, lader en begejstres. End ikke vores egen Arne Jacobsens fire rækkehuse, der ligger fladt ved siden af hinanden.

Selv om der bor mennesker i husene, er der stille i området, som i en spøgelsesby. Der er ikke noget samspil mellem bygningerne. Ingen centrale steder, hvor man kan sidde, rekreere eller hygge sig. Men det er måske netop det, der er spændende ved denne ?fremtidens by?. At den viser, hvordan man kan glemme menneskene. Vi var kun på et kort besøg i området. Hvis jeg skulle besøge stedet igen skulle det være med en guide. Flere turistselskaber tilbyder rundvisning.

Værd at vide

U-Bahn station: Hansaplatz