Har du prøvet at gå rundt på et maleri?

♥︎♥︎♥︎
Har du prøvet at gå rundt på et maleri? Måske har du nok prøvet at gå rundt i en installation, men at gå på et maleri? Hvis ikke, har du muligheden på Gl. Holtegaard fra 8. maj til 30. juni i Astrids Svangrens installationer.
Gl. Holtegaard i Nordsjælland er et stykke kulturarv. Landstedet er fra midten af 17-hundretallet og er skabt af Lauritz De Thurah vi kender fra Eremitage Slottets arkitektur, og endelig også fra Vor Frelsers Kirkes spir. Stedet er udstyret med en overdådig Barokhave der i 2003 blev ført tilbage til den oprindelige stil og genskabelsen lykkedes. Vi finder massevis af udsøgte sorter i frugtplantagerne – som Gl. Holtegaard endda høster og laver deres egen æblecider på. Dertil kommer pompøse buegange der i disse forårsdage er indhyllet i lysegrønne blade.
Barokhaven har gratis adgang i Kunsthallens åbningstid, og man inviteres til at medbring madkurven, og om efteråret er der mulighed for at smage nedfaldsæblerne. Man finder også springvand, statuer og kanoner i denne eventyrhave.
Astrid Svangren
I Kunsthallen nyder vi skiftende udstillinger i mangeartede genre. Og i disse uger er det altså den svenske Astrid Svangren (f. 1972) der pryder lokalerne. Med enorme installationer, man altså kan vandre i og på, søger Svangren at vække særlige følelser i den besøgende. Hendes omdrejningspunkt er at få os til at komme gamle minder i hu. Eksempelvis kan blafrende cellofan omkranse et fiktivt vindue og måske tænde minder fra barndommen på besøg hos mormor på landet. Eller for andre er det bryllupsrejsen til Rom der vækker minder.
Læs eller genlæs: Tove Kurtzweil. Hvorsomhelst og intetsteds
Et væld af materialer er taget i anvendelse, og i flere af rummene kan man altså gå oven på selv installationen, og betræde malerlærredet, og man opfordres endda til det. Astrid Svangren benytter sig også af dufte til at sætte gang i erindringsmaskinen og tankekarrusellen. Vandets i parkens springvand var farvet – det mindede mig om turen til Prag i 1991.
Jeg tror en anbefaling herfra, ville være noget med at gå på opdagelse i Kunsthallen alene. Lade roen falde over én og lade indtrykkene sætte sig. Efterfølgende kan man så debatterer oplevelsen med vennerne eller familien, måske endda på ”Spiseriet” som gl. Holtegaards hyggelige restaurant hedder. Husk at teste den legendariske gl. Holtegaard æblecider.
Værd at vide
Attemosevej 170
2840 Holte
Denmark
+45 4580 0878
glholtegaard.dk
Fotos: David Stjernholm
Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.
Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her
Ingen kommentarer endnu