Til ROBERT Nomineringsfrokosten på Tivoli Hotel og Congress Center

HOT PINK TURQUOISE – Ann Veronica Janssen på Louisiana

Den uanmeldelsesbare udstilling

♥︎♥︎♥︎♥︎

‘Det var butleren, der gjorde det!’ Denne sætning ville nok ikke glæde de fleste at blive mødt med, når de skulle læse anmeldelsen af en krimi eller dens bagsideskriv.

Vi er lidt ude i det samme flikflak, når det gælder belgiske Ann Veronica Janssen (f.1956) på Louisiana og udstillingen HOT PINK TURQUOISE.

Foto: Andrea Rossetti / Courtesy Institut d’Art Contemporain Villeurbanne/Rhône-Alpes, France

Udstillingen er opbygget som en serie ‘overraskelser’, der ikke bør røbes, så menuen må man selv komme og se. Til gengæld kan jeg tillade mig at røbe ingredienserne fra menukortet.

Vi mødes af helt almindelige byggematerialer, der på forskellig vis er forarbejdet, sat sammen og snedkereret. Glas og plexiglas spiller en fremtrædende rolle, men stål er også på banen. Vand og paraffinolie får råderum, sammen eller hver for sig.

Hvis vi bliver ved de sidste elementer som vand og paraffinolie, er gamet her, at lys brydes anderledes i paraffinolie end i vand og virkelighedens verden forvandles. Selv i vand ændres virkelighedens verden og omgivelserne forandres set gennem glas og vand. Kombinerer man det med lys og farver, så sker der ting og sager. Vi er tæt på det, vi husker fra fysiklokalet, og Louisiana har også lavet en række film af ca. fem minutters varighed, hvor Janssen er i samtale med danske fysikere og videnskabsmænd om disse ‘eksperimenter’, som publikum udsættes for.

Læs eller genlæs: Åben min lysning Pipilotti Rist

Ann Veronica Janssen har en mission om at inddrage betragteren af skulpturerne og installationerne, således at man ikke længere er betragteren, men ‘er’ selve installationen. Janssen har arbejdet med dette fænomen i 4 årtier, men også yngre kunstnere bider skeer med konceptet som det f.eks. sås sidste år på Gl. Holtegaard i Astrid Svangrens (f.1973) udstilling. Så kunne man lide den udstilling, så skal man ikke snyde sig selv for at tage til Louisiana.

Personligt skal der lidt mere ramasjang til at sætte fut i deres anmelder og jeg følte lidt, at ‘Ja-Hatten’ kom på overarbejde, men en installation, der kaldes en ‘skulptur’ og anses for at være hovedværket og hedder ‘Blue, Red and Yellow’ fra 2001, trækker klart op. I denne ‘skulptur’ oplever man på uforklarlig vis at blive involveret i et univers, man ikke troede fandtes. ‘Blue, Red and Yellow’ er ikke ‘farlig’, men der er dog en køreplan, man bør sætte sig ind i, inden man vover pelsen. Her er vi igen ude i, at jeg ikke kan røbe mere.

Foto: Pascual Merce Martinez

Virkelighedens verden og dig selv overraskes på denne udstilling. Min slutkommentar er dog, at du ikke behøver at medbringe din egen cykelhjelm! – og den kommentar lader jeg ligesom hænge i luften.

Denne udstilling er Ann Veronica Janssens første i Skandinavien.

Udstillingen kan ses t.o.m. 17. maj.

Dem der vil ‘snyde’ og undgå overraskelserne kan se denne film her:
https://channel.louisiana.dk/video/ann-veronica-janssens-to-walk-into-a-painting

 

 

Foto: Bruno Serralongue / Courtesy Air de Paris.

Indlægget er skrevet af: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.

Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her…

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Til ROBERT Nomineringsfrokosten på Tivoli Hotel og Congress Center