Japanomania i Norden
I E. H. Gombrich bog, ‘Kunstens Historie’, der er en glimrende introduktion til vestlig kunsthistorie, nævnes der over et par linjer, at de franske impressionister blev meget inspireret af japansk kunst. En lille omtale, men nok til at vække min nysgerrighed. For japansk kunst og livsstil er virkelig unik og anderledes. Udstillingen Japanomania, som netop er åbnet på SMK, er den første jeg har set, der går i dybden med temaet. Man fornemmer, at det har været et kæmpe arbejde at lave udstillingen, for den handler ikke blot om Japan og de franske impressionister. Japanomania tager sit udgangspunkt i hvilken indflydelse Japan havde på nordisk kunst i en periode på over 30 år fra 1875 til 1918.
Udstillingen er fordelt over to sale, og er ikke voldsom stor. Overordnet får vi i den første sal en introduktion til, hvordan at Japanomania tog sin begyndelse og påvirkede ikke blot kunst, men også samfundsliv. I den anden sal samles værkerne ud fra de klassiske motiver i japansk billedkunst: vand, sne, træer etc. Side om side hænger malerier af Vincent Van Gogh, Anna Ancher, Johannes Larsen, Edvard Munch etc. Det lyder umiddelbart meget forstyrrende, men her er det ikke tilfældet. Pga. den fine æstetik overdøver billederne ikke hinanden, men kommenterer stille hinanden.
Jeg er rigtig glad for udstillingen. Den giver et overblik, viser mødet mellem japansk og europæisk kunst og indfanger intimiteten, der var en del af inspirationen. Ikke mindst tilføjer udstillingen en ekstra dimension til mange af de værker, jeg kender så godt. For at citere Vincent Van Gogh: “Jeg tror ikke man kan studere den japanske kunst uden at blive gladere og lykkeligere af den – og det er naturen vi må vende tilbage på trods af alle vores kundskaber og vores i denne regelbundne verden.” Der er stof nok til et helt kapitel i ?Kunstens Historie?. Får du lyst til at vide mere er der lavet en rigtig flot og oplysende bog til udstillingen.