Copenhagen Jazz Festival i det 20. og 21. århundrede

Interview med multikunstneren Johan Deckmann

Jeg har spurgt mig selv om, hvad der er hype på den internationale kunstscene for tiden. Kigger jeg på L?Officiel Italia og The Guardian (UK) og spørger: Hvad DeckerMann? Svaret er: Johan Deckmann!

Det er dagen derpå. Johan står betragtende i sit atelier vindue på Colbjørnsensgade og ser Vesterbros blå lørdag formiddag vågne op. Dagen derpå er for Johan endnu en fernisering, denne gang på Galleri Christoffer Egelund, hvor Summertime ’17 –  THE BIG ANNUAL GROUP SHOW 18.08.17 – 30.09.2017 blev skudt i gang.

Da Johan Deckmann sjældent giver interviews til de danske medier, betragter jeg det som et exclusiva, at han lod sig overtale til et besøg. Og snakken går livligt i de 30 minutter faderen til fire (i øvrigt med den samme hustru gennem 22 år) har kunnet afse til os denne lørdag formiddag i familiens 6 værelses lejlighed på Vesterbro, som også huser Johan Deckmanns atelier.

?Når man, som jeg, er uddannet psykoterapeut, arbejder man med den mentale energi, vi alle besidder. Og det er den energi, jeg projicerer over i min kunst?, fortæller han.

Jeg vender hovedet og ser en stor og dyrt indrammet plakat, der oser af retro. Plakaten annoncerer et foredrag, som Johans morfar Vilhelm Deckmann turnerede landet rundt med. ?Det var i 50?erne engang?, fortæller Johan. ?Og den skrifttype af ukendt oprindelse, som typografen i sin tid satte, har dannet grundlag for den typografi, jeg anvender på Bogkunsten.?

Hvorfor denne succes?

?Du har været på Charlottenborg i foråret 2016, og du bliver på diverse portaler og platforme præsenteret i en liga, hvor også Roy Lichtenstein og Andy Warhol gebærder sig. Du har udstillet rundt i Europa og skal snart til The Big Apple! Hvad er årsagen til din succes og uforstyrrede fremfærd, tror du??

Johan Deckmann: ?Jeg tror, at det har noget at gøre med ærlighed. Ligesom den befriende fornemmelse man kan føle efter, at man har sagt sandheden, fortalt den hemmelighed, som man har holdt på så længe. Jeg arbejder med at udtrykke noget meget ærligt. Det som jeg fra psykoterapiens verden ved virker lægende. Selv om sandheden først kan gøre ondt. Men jeg udtrykker det fra en ny vinkel, med humor og i kunstens rum i stedet for på den freudianske divan, så mit publikum ganske uforpligtende kan lukke ærligheden ind og revurdere sider af sig selv.

Jeg tror, at mine bøger kan virke som et spejl, en lille kortfilm i beskuerens fantasi, som man tager med sig og som måske gør, at man efterfølgende vælger at gå til venstre, hvor man før af vane ville være gået til højre.

Jeg tror også, at bogen som medie spiller en stor rolle. Vi er alle vokset op med bogens autoritet, dens beføjelser til at undervise eller underholde os eller berige os på andre måder. Vi er også vant til, at bogen stimulerer vores fantasi og holdninger. Mine værker handler om dig og alle andre, som kan relatere til titlen.

Edgar Degas sagde engang ?Kunst er ikke, hvad du ser, men hvad du får andre til at se?. Jeg vil udtrykke det lidt anderledes. Mit statement er således, som følger ?I can?t make you think your thoughts, and I can?t make you feel your feelings. But I can make and you can think and feel. So art is how you see it. Art is how you experience it?, konkluderer Johan Deckmann.

Arvesølvet og familieværdierne

Johan er opvokset med kunsten. Moderen var kunstmaler, og puslede Johan med en pensel i den ene hånd og en sut i den anden. Faderen var kunsthandler, og storesøsteren er keramiker. ?Nu er det blevet min tur til at skifte ble på familiens nyankomne 6 uger gamle medlem, mens mine idéer og arbejdsredskaber må vige pladsen på puslebordet?.

?Skal den ny Lillemand Deckmann, også være kunstner?? spørger jeg. ?Ja, efter indholdet i bleen at dømme tegner det godt!?, svarer Johan med et genert smil. Når snakken falder på hans familie, er det tydeligt, at man rammer lige ind i hjertekuglen på den ellers så cool performer.

Johan er ikke sky over for pressen, og har givet interviews til ?de tunge drenge? kloden rundt, men samtidig udstråler han en ydmyghed og respekt, der er lidt af en sjældenhed i dag, hvor rundsavene på albuerne er blevet udskiftet med ?mig-generationens? selfiestang.

Ikke Eckersberg

Jeg lader blikket flakse en sidste gang rundt inden min exit, og får i dagligstuen øje på tre store naturalistiske portrætter angiveligt af familiens 3 ældste børn. Portrætterne er holdt i s/h, og er produceret med en pedantisk Strøbæks præcision, der gør, at dansk fotografisk selskab bør tage sig i agt. Havde der indfundet sig en fuldrigger med kanoner på portrætterne, havde jeg gættet på Eckersberg.

?Maler du også portrætter?? er mit intelligente dybdeborende journalistiske spørgsmål. ?Ja, det gør jeg, men disse 3 er bestillingsarbejder udført af dansk naturalismes nyeste håb, kunstnerinden Wilhelmina Wybrandt, og hende forventer vi at se meget mere til de kommende år?, spår Johan Deckmann, og fortsætter, ?Vi besøgte Wilhelmina Wybrandt et par gange i hendes atelier i Møllen i Havnsø, og disse værker kom ud af det!? beretter Johan.

Jeg er yderst imponeret, og på Johans opfordring vil jeg anbefale dig at holde et skarpt øje med Wilhelmina Wybrandt de kommende år.

Rygter

Sluttelig, mens jeg binder snørebåndene på mine Camel vandresko, når jeg at kaste et slet skjult spørgsmål på banen: ?Taler rygtet sandt? Du barsler snart med udgivelsen af en rigt illustreret børnebog?? På dette spørgsmål er multikunstneren Johan Deckmanns svar blot et smil og let hovedrysten, mens han rækker mig min hat. Jeg tolker hans tavse svar som et muligt ja!


3 skarpe EGOshots til Johan Deckmann

1: Når Johan Deckmann har betragtet dagens etape af Tour de France i fjernsynet med Jørgen Leth, der fortæller os, at dagens etape er ?vidunderlig?, og ?en etape med et stort tilstedevær?, hvad slapper han så bedst af med bagefter?

a: En dvd med dejlige Dolly Parton i filmen ?Nine to five?.
b: En dårligt eksponeret koncert på videobånd fra firserne med Madonna.

2: Statsstøtte er godt for kulturen. Hvad burde regeringen ifølge Johan Deckmann sætte på næste års finanslov?

a: Gratis udleveringer af stramme smarte skræddersyede skindbukser til alle kvinder over fyrre i region Hovedstaden.
b: Gratis udlevering af tandtråd til alle medicinstuderende de første 2 år af studiet.

3: Økologi er in. Hvad foretrækker Johan Deckmann at sætte tænderne i efter en fernisering?

a: En glutenfri pizza.
b: Sukkerristede larver fra Burkina Faso.

 

Svaret er: a i alle kategorier.


Værd at vide:

johandeckmann.com
instagram.com/johandeckmann
openpathcollective.org/blog/artist-psychotherapist-johan-deckmann

Johan Deckmann er aktuel lige nu

Indenrigs:
Galleri Christoffer Egelund
SUMMERTIME’17 / THE BIG ANNUAL GROUP SHOW 18.08.17 – 30.09.2017
christofferegelund.dk

Udenrigs:
I December ?17 og Januar ?18 gør Johan Deckmann nationen ære i New York.

57W57 Arts
57 West 57th Street
(between 5th & 6th Avenues)
Suite 1206, New York, NY 10019
November 1 ? December 31 2017
57w57arts.com

Unspeakable Projects
129 Greene Street
Soho, New York, NY 10012
January ? February 2018
unspeakableprojects.com


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.
Se alle hans indlæg på kulturformidleren.dk her?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Copenhagen Jazz Festival i det 20. og 21. århundrede