B-ware ladenkino i Berlin

Mies Van Der Rohe Haus i udkanten af Berlin

Neue Nationalgallerie, bygget af den verdenskendte arkitekt, Mies Van Der Rohe, er desværre under renovation. En bet, da jeg havde glædet mig til at gense det elegante museum. Men bygningen er heldigvis ikke den eneste af Mie Van Der Rohes, som findes i Berlin. Det kræver dog, at du er beredt på en længere tur væk fra Berlins ?midte?. Helt til den nordøstlige bydel, Alt-Hohenschonhausen.

I et villakvarter ligger der, hvad en ond tunge kunne kalde en lille rød kasse. Det var i hvert fald den tanke jeg havde, da jeg åbnede havelågen. Men det var en fordom. For da jeg tog i dørhåndtaget, og trådte ind i entreen mærkede jeg, mod min forventning, ro og velvære.

Kulturformidleren Mies Van Der Rohe 2

Minimalisme og harmoni

Jeg har ellers ikke haft nemt ved at holde af den ekstreme minimalisme, der kendetegner arkitekten. Idet den, når den gengives på billeder, forekommer u-human eller unaturlig. Less is a bore! Men i stedet gør husets enkelhed, dets elegante detaljer og de mange vinduer, at der foregår en art symbiose med naturen. Således at naturen, på grund af husets mange vinduer, mærkes indenfor. Og udenfor ved at huset ikke fremkommer dominerende, men istedet er et blandt mange af havens elementer.

Kulturformidleren Mies Van Der Rohe 3Kulturformidleren Mies Van Der Rohe 0624

Modernismens bygninger har ofte dannet standarder for kønsløse rækker af huse og boligblokke. Berlin har grundet sin kommunistiske fortid en rigelig del af den slags. Således er det også netop den omtalte symbiose, der gør huset til mere end mange andre.

Kulturformidleren Mies Van Der Rohe 0629Kulturformidleren Mies Van Der Rohe 0636

Huset ligger fantastisk med grund ned til søen Obersee. Så man kan ikke andet end at sætte sig på en af havens mange bænke eller liggestole. For så bare at nyde naturen, roen og harmonien.

Turen ud holder vejen hjem

Det er ikke alle, der vil sætte pris på (eller forstå), den moderne, 80 år gamle bygning. En anekdote er, at russerne i slutningen af 2. verdenskrig brugte huset som en garage. Men besidder du interessen, og har du mere end et par dage i Berlin, kan jeg anbefale turen. Især på en sommerdag.

Kulturformidleren Mies Van Der Rohe 0638

En bonus er, at der siges at bo mange gamle Stasifolk i området. Så kan man sidde og skule efter dem, når de går forbi langs søen.

Værd at vide

Mies Van Der Rohe Haus
Oberseestrasse 60, 13053 Belin
Transportforslag: Tag sporvogn M4 fra Alexander Platz eller Hackesher Markt. Stå af på Hauptstrasse-Rhinstrasse og gå resten af vejen.
Hjemmeside: miesvanderrohehaus.de

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

B-ware ladenkino i Berlin