Museum Jorn i Silkeborg
I min skoletid i Silkeborg blev jeg flere gange slæbt med på Museum Jorn. Jeg var ikke særlig begejstret for Asger Jorns ofte naivistiske stil. Jeg kunne jo tegne bedre end ham! Men det er jo en del år siden, så tiden føltes moden til at give Jorn en chance til.
Det imponerende indre
Museum Jorn ligger tæt på byens hyggelige lystbådehavn, Indelukket, og det tager ikke mere end 15 minutter at gå dertil fra Silkeborg Station.
Udadtil syner museet ikke af meget, og det er svært ikke at begræde, at Utzons projekt måtte opgives pga. tekniske problemer omkring grundvandet. Så ville museets i sig selv være en attraktion. Men det er som bekendt det indvendige der tæller, og museet ejer en af Danmarks fem største kunstsamlinger.
Asger Jorn var selv den største bidragsyder til museets samling. Fra begyndelsen af 1950?erne og frem til hans død i 1973 indsamlede han ca. 5.500 kunstværker. I dag er samlingen på over 20.000 værker. De fleste er Jorns egne, men der er også værker af Max Ernst, Francis Picabia, Fernand Léger og Pablo Picasso. En imponerende samling af europæisk surrealisme og spontan kunst.
På arbejde med Asger Jorn
Skulle alle museets kunstværker vises på samme tid, ville det kræve en kæmpe udbygning. Alligevel var der god plads til fire separate udstillinger, hvoraf På arbejde med Jorn er den, som har den bedste introduktion til hans univers. Det er også den udstilling, som jeg vil anbefale, at du begynder med.
Jeg er meget begejstret for På arbejde med Jorn. Du finder her flere af hans vigtigste værker bl.a. ‘Stalingrad’. Det kæmpe maleri har meget passende fået et rum for sig selv, og er et værk som du bare må se.
Som noget ekstra – og hvad jeg helt sikkert ville have elsket i min skoletid – kan også du lege grafiker- og lyskunstner.
Det at lave lyskunst var en vild oplevelse, og det føltes meget jornsk at kaste sig ud i kunsten på fornemmelse og spontanitet. Værket kan du få tilsendt med e-mail, og for 20 kr. kan du få printet din lyskunst ud på karton i museumsbutikken. En super souvenir, der hænger herhjemme i glas og ramme.
Hvad der hører til
Museumscaféen skal som altid besøges 😉 Udvalget var ikke det største, så det blev til et glas lækker økologisk rødvin på museets terrasse. Havemøblerne var desværre lidt slidte, men bøgeskoven og udsigten ned til Gudenåen er fortryllende.
Jeg fik mere ud af at besøge Jorn Museet, end jeg havde forventet. Så her er en varm anbefaling til at besøge Museum Jorn, også hvis du kun har en enkelt dag i Silkeborg.