Fribytterdrømme & Skalkeskjul

Outsider Art i Amsterdam

Amsterdam har fået sit første museum for Outsider Art. Outsider Art er lavet af kunstnere, der ikke er uddannet på et kunstakademi. Det er et opgør med konventionerne og et ønske om frigøre kunsten fra gængse kategoriseringer og arbejdsmetoder. I stedet fokuserer man på den rå kreativitet og den autentiske kunstner, der skaber, fordi han/hun ikke kan lade være.

IMG_5071

Desuden er begrebet fra sin oprindelse koblet op på psykiske sygdomme, da mange anerkendte ‘Outsider artists? har en psykisk lidelse. Museets mission er dog at bryde med gal/genial-koblingen, og derfor er der ingen oplysninger på udstillingen om diagnoser eller kunstnerens tanker bag værket. Når det så er sagt, så kunne jeg altså ikke lade være med at gå og tænke en lille bitte smule i diagnoser.. og nogle af værkerne er virkelig langt ude! Andre lider helt klart af OCD. Nå, det var dagens politisk ukorrekte kommentar.

High five til en nytænkning af kunstbegrebet

Jeg må dog sige, at jeg er ret vild med tankegangen bag det her museum og hele Outsider Art-bevægelsen: at noget godt kan være kunst (eller kultur), selvom der ikke er en ?ekspert?, der har udnævnt det til at være det. Her følger et lille udpluk af de udstillede værker – nedenunder kan du finde min endelige dom på, om det er en udstilling du bare MÅ se.

Outsider ArtOutsider art Outsider Art

Et samsurium af indtryk

Personligt synes jeg, at Outsider Art Museum var en skøn oplevelse. Jeg vil ikke sige, at jeg var ved at falde bag over af fascination. Værkernes effekt var for mig en blanding af nogle ret imponerende værker, pga. den præcision de er udført med (kan du huske jeg nævnte OCD?), en lille smule afsky, og ret meget begejstrelse over de mest syrede værker.

Det der gør det for mig, er dog mest af alt museets mission – opgøret med konventionerne. For dét er en sag, jeg mener, det er værd at slå et slag for.

Derudover så er museet her også en overskuelig lille størrelse, og de fleste kunstværker sætter en hel del tanker igang. Min tro museumsfølgesvend og jeg nød at fundere over tanker bag værkerne og grine af, hvor vilde nogle af dem er.

Så hvis du har en halv time og godt kunne trænge til at se noget lidt andet end guldalder, impressionisme eller bibelkunst, er det her stedet!

Husk forresten lige at smutte over i Outsider Art museumsshoppen, hvor du kan købe alskens værker af outsider kunstnere – der er en hel del lækker keramik derovre!

Praktisk

Outsider Art Museum har til huse i Hermitage Amsterdam, der også er et museum. De har rigtig meget guldalder på udstilling, hvilket ikke lige er min kop te.. så jeg kan ikke fortælle dig, om det er værd at gå på opdagelse der. Generelt er museumsstandarden virkelig høj i Amsterdam, så hvis du er til skønmalerier, kan du sætte tid af til hele museet. Ellers er en 30-45 minutter på Outsider Art Museum en god investering.

Åbningstider: 10-17 hver dag
Pris: 12,5 ? for voksne, 8,50 ? for studerende
Gratis adgang med museumskaart.

Adresse: Amstel 51, Amsterdam

Web: Hermitage.nl

English recap

The Outsider Art Museum in Amsterdam is the first permanent display of Outsider Art in The Netherlands (since De Stadshof in Zwolle closed in 1994). This is a museum on a mission: to break the conventions and prove that you don’t have to study at an art academy to be an artist. It is an enlightening and interesting exhibition, and if you have a little time on your hands and want to experience something different, this is the place to go. 

2 kommentarer

  • philipp blau

    rigtig interessant !!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ja, det synes jeg virkelig også Phillipp! Skal helt sikkert hjem og undersøge, om der er nogle udstillingssteder i DK, der udstiller Outsider Art.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fribytterdrømme & Skalkeskjul