Yay, jeg er flyttet!

På besøg i Den Blå Planet

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Dagen gik i fisk

Eller rettere dagen gik med at se på fisk – og lidt pattedyr. Den Blå Planet er inddelt snedigt i 3 hovedområder.

  • Nordlige søer og have. – og det er jo her vi bor
  • Tropiske søer og floder – ferskvand. Her er der også lige lagt en flot regnskov
  • Oceanet – saltvand

Informationsniveauet er højt, og tavler viser løbende dagens program og højdepunkter, som for det meste er dyrenes fodringstid. Alle akvarier er også udstyret med touchscreens, så man på tre sprog kan orientere sig om beboerne bag de tykke glas. Det virker perfekt.

I Nordlige søer og have, var det super spændende at se hvad der rent faktisk befinder sig under kanoen, når man padler på Lyngby sø om sommeren. Gedder, Aborre og Sandart viste sig frem, og er jo i øvrigt gode spisefisk for lystfiskere især.

På havsiden skulle stimefisken sild spille med musklerne, og de kunne ikke lide hvis man skulle finde på at slå på glasset så det lod vi vær med. Skulle man få lyst til nærkontakten, kunne man i stedet benytte sig af røre og aee bassinet, hvor man kan få lov til den slags på forskellige betuttede fisk. Når fiskene bliver trætte af at blive kløet på ryggen af buttede barnefingre, kan de svømme hen til deres helle hvor de kan være lidt i fred.

Vi kommer også forbi et stort imponerende bassin, som rummer vældige krabater fra atlanten og Færøerne med fuglefjeld. Enorme torsk og andre giganter man ikke vidste fandtes, svømmer rundt mellem hinanden og nogle ser mere sure ud end andre med nedadrettede mundvige, selv om de sikket er gode nok på bunden.

Både inde og ude kan man møde Agnes og Mojoe. Agnes og Mojoes er Planetens to store havoddere. De lader til at få dagen til at gå med så meget pjank og pjat som muligt, og spiser da også 9 kilo føde hver dag.

Den 4,1 millioner liter store Oceantank

I de Tropiske søer og floder kommer vi på opdagelse i regnskovens underverden. Denne del af Den Blå Planet er viselig indrettet, så man kan vandre både over og under vandoverfladen. Her møder vi fortidslevnet Arapaimaen. Arapaimaen er en skællet og gammeldags udseende fisk der ikke er med på moden. Den er skabt med en særlig kæbemuskulatur, og benytter sig af en teknik der suger byttet ind i gabet, med det kæmpe smæld. Piratfiskene stråler som var de af guld, i disse flotte store akvarier.

En havskildpadde ved navn ”Tyksak”

I Oceanet er det der tiltrækker allermest naturligvis det enorme bassin med Hammerhajer, Hestemakreller og Rokker i næsten hobetal. Ved fodringstid padler en lille gummibåd rundt, og servicerer disse dominerende kæmper. Fra gummibåden fordeler dyrepasseren de forskellige fisk i foderblandingen ligeligt mellem størrelse og vægt, i det ultra store bassin hvor glasvæggen er af plastik og på tykkelse med en midaldrende mands mave.

En havskildpadde på 6 år er flyttet ind i bassinet for et halvt års tid siden. Den kommer fra et generøst akvarie i Frankrig, som var lidt for ivrige med deres fodring af den unge dame. ”Tyksak” har sine 6 år til trods en størrelse som en 25 årig havskildpadde. Overvægt og fedme er heller ikke godt i dyreverden, så ”Tyksak” er kommet på slankekur, og de dygtige dyrepassere har trænet den til ikke at spise de fede fisk de dosere til de andre af bassinets beboere. ”Tyksak” er blevet dresseret til at komme over i hjørnet af bassinet, til sit private spisested ved en rød bøje, og her fodres hun med fedtfattige lækkerier. P.t. er damen på januarkur året rundt. Men det så ærlig talt sødt ud, at frøken ”Tyksak” sådan var med på hendes private servicering, og kun havde øje for den røde bøje og hendes personlige kur.

Tunnelen gennem oceanet er nok den feature der løb af med dagens point. At se en rokke svømme oven over én, mens en hammerhaj ser én nysgerrigt i øjnene gjorde indtryk. Tunnelen var svær at komme væk fra. Og man måtte da også lige ind og sidde i den en ekstra gang, inden hjemturen.

Ny særudstilling: ‘Koralrevet – Havets sårbare vidunder’

Særudstillingen om koralrevet er utrolig smuk. Og man har mulighed for at nyde den helt frem til efteråret 2019. Ud over at se fisk i alle farver, vokser her også koraller, som også skulle være et dyr bliver man belært. For børnene vil det nok være et hit, at der er flere interaktive legeting som kan udfordre. Og selv som voksen fascineres man af en haj, der med særligt lys bevæger sig hen over gulvet i en fart der er dens art værdig, og så kan man more sig med at springe for livet.

På denne del af udstillingen, opfordres vi til at overveje hvad vi bruger kostbar energi på. CO2 ødelægger nemlig korallerne ved at havtemperaturerne stiger. Så her kommer der et opdragende element ind og eftertanke om at passe bedre på Moder Jord. Det gives en række informative forslag til begrænsning af Co2, i vores allesammens hverdag.

TANG Bistro & Café

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Den Blå Planets bistro og café, må man ikke snyde sig selv for, hvis man har mulighed. Udsigten er fantastisk. Og betjeningen er venlig. Vi flottede og bestilte Decemberplatterne, med udsøgte sild, kamsteg, andelår og laks fra Island. Brødet til var super godt, og vi blev nødt til at bede om mere af det, og fik en ekstra brødkurv med et smil på toppen. Med drikkevare kunne vi sidde i et par timer og nyde udsigten og snakke fisk for under 400 kroner. Desserten trak lidt ned, måske var den lavet lidt for længe i forvejen, men lad nu det ligge.

Planeten skal afgjort genbesøges i fremtiden, for at se hvordan ”Tyksak”, Agnes og Mojoe har det.

Værd at vide

Jacob Fortlingsvej 1
2770 Kastrup
denblaaplanet.dk


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.
Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Yay, jeg er flyttet!