Psychosphere af Jakob Kudsk Steensen i Cisternerne

Der er noget nærmest mytisk i at bevæge sig fra det skarpe forårslys på Frederiksberg ned i Cisternernes kølige skyggeverden. Hernede under Søndermarken forsvinder tid og sted, og telefonens signal opgiver ævred – endelig en kunstoplevelse uden notifikationer. Jeg har altid haft en forkærlighed for rum, der ikke blot præsenterer værker, men selv bliver en del af fortællingen. Og Cisternerne er netop dét: et kunstnerisk ur-rum, hvor du bevæger dig gennem mørke, fugt og klang som en opdagelsesrejsende i din egen underbevidsthed.

Et rum som ingen andre

Udstillingen ‘Psychosphere’ af Jakob Kudsk Steensen er skabt særligt til dette rum. Steensen, der er kendt for sine fortryllende 3D-universer og digitale økologier, tager os med ind i en virkelighed, hvor mos, myter og maskinel intelligens smelter sammen. Lydbilledet – en kombination af ambient og de fiktive steders egne lyde – forstærker fornemmelsen af at være omsluttet af noget ældgammelt og fremtidsagtigt på samme tid.

Værkerne projiceres på glas og spejle, og det mørke vand i bassinerne bliver med ét til en levende flade, hvor naturens former og digitale animationer danser sammen. Det er dragende, det er flot, og det er – vigtigst af alt – ikke overforklaret. Her får man som besøgende få lov til at opleve og fortolke uden at blive skubbet i en bestemt retning. Det minder om den frihed, jeg også fandt hos Pipilotti Rist, og det klæder Steensen at stole på publikums nysgerrighed.

Læs også: Åben min lysning Pipilotti Rist.

En sanselig opdagelsesrejse

Jeg elsker, at rummet kræver noget af én. At man næsten må famle sig frem i mørket med lommelygten tændt på mobilen for at undgå at snuble over metalristene, man går på, og ned i vandet, som formentlig kun er få centimeter dybt, men i mørket virker bundløst. Cisternerne tvinger dig til at sænke tempoet og give dig tid til at se, lytte og lade omgivelserne synke ind.

Men dog er det netop her, at et lille forbehold melder sig. Udstillingen er markedsført som en totalinstallation, men det er i virkeligheden rummet, der bærer meget af oplevelsen. Værkerne er smukke og stemningsfulde, men kunne i princippet også vises i et andet udstillingsrum som Nikolaj Kunsthal. Der mangler en dybere integration med stedets unikke elementer – eksempelvis kunne projektionerne have interageret mere direkte med det mørke vand, ikke blot spejlet sig i det.

Meditativt og ildevarslende

Alligevel: det er svært ikke at blive fascineret. Kombinationen af lyd, lys og rum skaber en forførende oplevelse, der ikke slipper én lige med det samme. Det er både meditativt og ildevarslende – som at vandre ind i en fremtid, der vokser ud af naturens ældste rødder.

For alle, der elsker immersive kunstoplevelser, naturens mystik og det lidt fremmedartede, er ‘Psychosphere’ i Cisternerne et must. Og hvis ikke for værkernes skyld, så kom for rummet – det er noget af det smukkeste, Københavns kunstscene har at byde på. Der er stof til mange drømme dernede – fugtige, flimrende og futuristiske.

Værd at vide

‘Psychosphere’ af Jakob Kudsk Steensen
frederiksbergmuseerne.dk/da/udstillinger/jakob-kudsk-steensen/
16. marts – 30. november 2025