Til Future Sound of Jazz

Shakespeare med Star Wars som dressing og Matrix som krymmel

Shakespeare med Starwars som dressing og Matrix som krymmel  ♥︎♥︎♥︎♥︎

HamletScenen byder igen i år på flere forestillinger der alle har Shakespeare universet tilfælles. RICHARD III er en storstilet opsætning, der ikke lægger skjul på HamletScenens ambitioner. Barren er sat højt og et overflødighedshorn af internationale og danske skuespillere er filtrert godt sammen i et gennemarbejdet stykke håndværk.

Læs eller genlæs: HAMLET The Revenge of Prince Zi Dan

Tyndbenet superskurk

Richard III er super skurken over dem alle. Han har et fysisk handicap – vist nok noget med bentøjet, og derfor mener han, at han skal være konge af England. Han går pænt i gang med at fjerne alle modstandere og arvtager til tronen med sådan lidt mord på dagsordnen i forskellige afskygninger. Lidt list og intriger kommer også på bordet.

Shakespeare med Starwars som dressing og Matrix som krymmel

Om der i overført betydning er tale om et plot der længer sig op af ‘Kejserens nye klæder’, kommer man nemt til at have sine tanker omkring. Da Shakespeare ikke længere lever tænker jeg, at det krænker gravfreden en smule at kalde plottet for ‘en tynd kop the’, og at diverse manuskriptforfatteraspiranter ville få et så simpelt et plot lige i hovedet igen, hvis det da ikke forinden havde fået et gok i nødden af ‘delete-tasten’. Men som skrevet står, vil jeg holde mig for god til at komme med den slags ytringer om Shakespeares 4-500 år gamle hæderskronede manuskript. Så med andre ord vil jeg undlade at bruge ordet ‘tyndbenet’.

En fusion af Star Wars & Matrix

Shakespeare med Starwars som dressing og Matrix som krymmel

Ovenstående faktum hindre dog ikke det 12 mand store ensemble af skuespillere, i at lande en supertanker af en genfortolkning til UG. Vi trækkes rundt i et univers af Sic-Fi futurisme, der leder tanken hen på en fusion af Star Wars og Matrix. Scenen er fantastisk. Store mobile metalgitre fungerer med en gennemtænkt senografisk præcision, og skaber en labyrintisk uhyggestemning.

Der eksisterer også videomeddelser og telefoner i dette futuriske univers, og flere skuespillere har kun deres entré her. Lys og lyd er ikke nedprioriteret hos HalmetScenen, hvilket ses tydeligt i opsætningen – og undervejs i forestillingen falder mørket på af helt naturlige årsager i dette friluftsteater, hvilket de dygtige lysmestre ikke er sene til at udnytte.

Troværdige intriger og myderier

Hver skuespiller tager sin eller sine roller meget alvorligt, ingen slendrian eller overdreven teatralskhed ses her. I hovedrollen som den onde Richard ses danske Casper Crump der, godt sværtet til i hovedet og med et klavertur af hvide tænder, ikke levnes mange pauser. Han skal huske ikke så lidt manus udenad – og så lige på lidt gammeldags engelsk, oven i hatten. En anden castmember vi kan fremhæve er Keith Dunphy (UK), han spiller slægtningen Buckingham der hjælper til med intrigerne og myrderierne, og hans velspillede gestik passer godt til hans voksagtige dukkefigur.

richardrikke2019 Shakespeare med Starwars som dressing og Matrix som krymmel

På den kvindelige rolleliste ser vi danske Rikke Lylloff, der både spiller den smukke Lady Anne, men også folder sig ud som en slags ninjalejemorder. Vi kommer ikke uden om at sende en pris til 78-årige Anne-Lise Gabold, der lader årenes erfaring få råderum i hendes rolle som Hertuginde.

Sluttelig må fremhæves Jean St Clair (UK), der spiller sin rolle som Dronning Elizabeth som døv, så overbevisende at man skulle tro hun selv var døv i virkeligheden. Med tegnsprog og lyde, kryber hun slet og ret ind under huden på tilskuerne. I det meget informative bagkatalog der er produceret til RICHARD III, oplyses vi at utrolige Jean St Clair rent faktisk og er døv i virkeligheden, og har dette element med i sin lange og unikke karriere i skuespilbranchen. Døve kan noget med deres tegnsprog, mimik, og mundaflæsning, der føjer nye dimensioner til skuespilkunsten. At få denne facet med i ensemblet er godt tænkt af Instruktør og HamletScene Direktør Lars Romann Engel.

Midsomer Murders

Nyd hvidvinen under åben himmel, med hustruen eller kæresten. Og hvis I spotter én eller flere af skuespillerne fra kendte film eller tv-dramaer, eller tænker om ikke ‘dén eller dén’ har været med i Barnaby, så snyd ikke jer selv for at chekke det efter i det meget informative bagkatalog. Storskræmen er i år flyttet længere bagud på scenen, så det er nemmere at læse den danske oversættelse af det engselsksprogede stykke og tegnsproget.

Bonus:  ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Ligesom sidste år fremfører skuespilleren Adam Brix en intro til Kronborg, Hamlet, Shakespeare og hele sammenhængen eller mangel på samme. Introen er fra kl. 19.15-19-45. Sidste år var det godt, men i år topper Adam Brix med 6 hjerter. Brix portrætterer en række fiktive ‘Shakespeare-eksperter’ fra rundt omkring i verden, og selv om der er tale om en art comedy ender vi aldrig under bæltestedet.

Fotos: Bo Nymann

Se mere på hamletscenen.dk


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.

Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her…

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Til Future Sound of Jazz