Amsterdam Art Fair 2016

Stedelijk Museum – moderne kunst i fuldt flor

Stedelijk er et af de museer, jeg har besøgt flest gange, mens jeg har været i Amsterdam. Og hvis du er til moderne kunst, så vil du ikke gå glip af et besøg på museet. Jeg har set flere forskellige udstillinger, og overordnet set er jeg virkelig imponeret af niveauet.

Storslåede rammer 

Stedelijk er et stort museum, og det skaber nogle fantastiske rammer, der giver plads til store som små udstillinger. Store rum er per definition fascinerende og på Stedelijk er der masser af plads til nogle utrolige installationer og udstillinger.

Lige nu har de en udstilling med den canadiske kunstner Jon Rafman, der udforsker de sociale effekter af digitale medier. Udstillingen består af installationer og film, men dertil knytter Rafman hele sanseapparatet. Hans greb er simple, men utroligt virkningsfulde. Jeg har aldrig haft en lignende oplevelse, som da jeg lå i et kuglebad (ligesom dem på McD du ved) og så en videofilm med hørebøffer på. Eller da jeg gyngede foran en video, der var blæst op i kæmpe format på væggen foran mig. Han har også specialdesignet en sofa til en tredje video, der tvinger folk til at længe sig tilbage og blive siddende, selvom indholdet ikke altid er behageligt.

Grænsen mellem behageligt/ubehageligt og hvad der er almindeligt, bliver også udfordret. Rafman bruger klip fra virtual reality porn, videosekvenser af kvaste krebs, en vaskemaskine der går amok, cigaretskodder på et tastatur.. ting der måske ikke virker overvældende, men oplevelsen kommer meget tættere på, når man bliver ?anbragt? foran skærmen på så anerledes måder. Især når man helt mister jordforbindelsen.

Rummelighed der rækker ind i kunstoplevelsen

Det er ikke kun rumopfattelsen der er indbydende, men også bredden i museets udstillinger. Der er plads til lidt af hvert på Stedelijk. Tidligere på året så jeg en imponerende Isa Gentzken udstilling, der både bød på videoinstallationer, skulpturer i massevis, malerier, tekstilarbejde og meget andet.

Samme overvældende diversitet er der i den nuværende udstilling af Rudi Fuchs, der er tidligere direktør på museet. Han har udvalgt en samling værker, han selv har været med til erhverve til museet, og fået lov at sætte en udstilling op med alverdens kunstværker. Der er en iglo med neonskrift på, en kæmpe gulvbaseret uro der drejer rundt, når man trykker på en fristende rød knap, og samlet set flere hundrede meter væg klædt i smukke malerier. Dertil har han også fjernet alt tekst, så læseren får sig en umiddelbar oplevelse.

Interaktion og bevægelse i centrum

På flere af museets udstillinger får man som publikum lov at interagere med nogle af værkerne; trykke på røde knapper, hoppe i kuglebad, gynge eller gå ind i de kunstværker, der er udformet som rum. Det synes jeg giver en af de allerbedste oplevelser, og jeg bliver lige fascineret hver gang. Jeg har fx været inde og se Rafmans udstilling to gange nu, og jeg overvejer virkelig en tredje…

Stedelijk er et af de museer, der aldrig står stille. Intet er helligt og alt kan flyttes rundt, også ud på lageret for en tid. Der er variation i alle dele, selv den ?permanente? samling, også Picasso malerier må til tider vige pladsen for samfundskritiske tegneseriekunstnere.

Stedelijk er et must see

..Hvis du altså er til moderne kunst. For det er hvad museet har, og i stor stil. Det er et fascinerende museum, der desuden også har en flot arkitektur. Timerne forsvinder hurtigt, og det er nærmest som at gå igennem klædeskabet til Narnia, når du træder ind af Stedelijks svingdøre. (Især fordi du også lige bruger 30 minutter i museumshoppen på vej ud – den er for vild!)

Så kom afsted – det er vist det, der er at sige i den sag.

Praktisk

Åbningstider: dagligt 10-18, fredag til kl 22

Priser: voksne ?15/studerende ?7,5

Webside: www.stedelijk.nl

English recap

Stedelijk is in my opinion the best museum in Amsterdam if you?re into modern art. It?s collection is diverse and impressive and the museum curators are extremely talented. The museum dares to take chances and nothing is sacred: all matters can be discussed and no artist has priority. If you are in Amsterdam anytime soon, be sure you go see the Jon Rafman exhibitions since it is one of the best things I have ever seen. Simple as that. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Amsterdam Art Fair 2016