The Chess Player på Teaterøen

Stefan Zweigs ‘Skaknovelle’ er en stor roman i en lille indpakning. Første gang jeg lærte bogen og forfatteren at kende var på P1, hvor historien blev dramatiseret på en måde, så jeg ikke vidste om, det var en gengivelse af virkelige begivenheder eller fiktion. Historien foregår under 2. verdenskrig delvis på et skib, delvis i en isolationscelle. Bogens temaer kredser om krigens rædsler og smerten ved at være isoleret og alene.

Alene med Richard McElvin

Alene var skuespiller Richard McElvin, der spiller alle rollerne i ‘Skaknovelle’ og selv har dramatiseret bogen. Jeg vidste det på forhånd, og det kræver jo unægteligt noget af beskuerens forestillingsevne at leve sig ind i en dialog mellem det samme menneske. Da det, inden vi gik ind i salen, blev annonceret at stykket ville tage 1 time og 45 minutter, tænkte jeg “Puha!” og satte mig på den forreste række, kun et par meter fra skuespilleren, hans bord, seng, stol og pult.

Anmeldelse af The Chess Player med Richard McElvin på Teaterøen

Richard McElvin er noget af en karakter. En af dem der bliver vist, når avantgardeteater bliver fremstillet i film fra drømmefabrikken i Hollywood. En ældre herre, men med en imponerende energi, hvilket han viste fra starten af ved at byde os velkommen for derefter at spille skuespil, flytte rundt på rekvisitterne og sågar interviewe publikum.

Skaknovelle

Hvor ulogisk det måske end lyder at spille et teaterstykke, der indeholder flere personer, alene er det godt tænkt med ‘Skaknovelle’. Historien handler netop om én person i isolation, der stjæler en bog om skak, lærer spillet at kende med brikker lavet af brødkrummer, bliver så kendt med spillet, at han har det hele i hovedet for så til sidst at opfinde partier og spille dem mod sig selv. Det var svært ikke at blive imponeret over, hvordan at Richard McElvin mestrede skuespillet. Stykket kan han, som skakspilleren kender skak i ‘Skaknovelle’, og med en manisk selvsikkerhed fik han gæstebesøg af blandt andet en selvspillet teaterkritiker og diskuteret teatrets betydning. Jeg mistede flere gange overblikket, men var samtidig sikker på at Richard McElvin havde det. Det var meta med meta på – og det gav mening. Samtidig gik tiden overraskende stærkt.

Den yderste post

Teaterøen ligger placeret så langt væk, du kan komme i København. Det føles i hvert fald sådan, når regnen falder og vinden river i dig på vandreturen derhen. Men endnu en gang var det hele turen værd. En anderledes teateroplevelse, der ikke er anderledes for at være anderledes, men for at give noget andet og (måske) mere. Jeg giver fem hjerter: Fire for spillet og ét for den fine måde at transformere bog til teater på. ‘The Chess Player’ kan kun ses i dag, lørdag den 25. jan 2020 kl. 17.00.