Er Du Copyright eller Copyleft?

The Last Station

Inden jeg tog i Biffen  for at se The Last Station var det nyeste nummer af filmmagasinet Ekko landet i min postkasse. Magasinet hovedtema var denne gang: ?De berømtes liv. ?

Geniet på afstand

Filmkritikeren Peter Schepelern skriver som indledning: ?Vi vil helst omgås de tilpasningsvillige, men også lidt kedelige personer i den virkelige verden og nyde de unikke personligheder i mediernes indpakning. Den biografiske film er særligt indrettet til dette formål?.

En sætning som passer på ?The Last Station?, for der er, ud fra filmen, ingen tvivl om at Lev Tolstoj, spillet af Christopher Plummer eller Sofija Andrejevna Bers, spillet af Helen Mirren, ikke var tilpasningsvillige. Ægteparret Tolstojs konflikter er efter sigende legendariske.

For nogle år siden brugte jeg en hel sommer på at komme igennem Leo Tolstojs ?Krig og Fred?, (den er mesterlig!), men havde ingen viden om Tolstojismen, en bevægelse som byggede på et kristent- og socialistisk værdigrundlag og som senere inspirerede både Gahndi og Martin Luther King.

Alene derfor var det interessant at gå ind og se filmen, for at føle at jeg blev klogere. En del af det fascinerende ved at se biografiske film, er jo at jeg som tilskuer føler, at jeg bliver lidt klogere på de mennesker, jeg ser på lærredet.

En skuespillerfilm

Den anden grund til at se filmen er skuespillerne. Det er en skuespillerfilm, en film der bæres af skuespilpræstationerne, og som gør at jeg bærer over med de huller der forekommer i filmens plot.

Den tredje grund er selve indpakningen. Filmen er smuk at se på, der er smukke landskaber, faldefærdige bygninger på den smukke måde og alt sammen flankeret af klassisk musik.

Men desværre er der ikke så meget mere. På trods af det flotte skuespil af CP og HM følte jeg ikke rigtigt for nogle af filmens figurer, måske fordi flere af persontegningerne er for unuancerede, måske fordi filmen ikke kan finde den rette ?tone? mellem tragik og komik.

Tag af sted i god tid

Filmen kan imidlertid stadig anbefales, det er en klassisk film lavet efter klassisk opskrift.  Jeg kedede mig på intet tidspunkt og fortryder på ingen måder de to timer i Biffen.

Det kan også kun anbefales, at læse det nyeste nummer af filmmagasinet Ekko. Biffen abonnerer på Ekko, så Du kan tage af sted i god tid, nyde en kop øl, og selv bedømme hvad der kendetegner en vellykket biografisk film, eller biopic som det så smart kaldes (biographical motion picture), og om The Last Station er det. Du skal imidlertid skynde dig, filmen spiller kun til og med den 19. Maj.

Links:

Filmmagasinet Ekko: www.ekkofilm.dk

Om Lev Tolstoj: www.denstoredanske.dk/Lev_Nikolajevitj_Tolstoj

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er Du Copyright eller Copyleft?