KULTURFORMIDLERENS PODCAST № 2

Tropenmuseum i Amsterdam

Mit første indlæg her på Kulturformidleren er ikke om det første museum, jeg har besøgt i Amsterdam, men uden tvivl det der har betaget mig mest. Allermest fordi museumsrummet er helt og aldeles fantastisk. Find ud af mere om Tropenmuseet her – og tak fordi du læser med!

Tropenmuseum
Tropenmuseum er Amsterdams etnografiske museum. Der er især fokus på de tidligere hollandske kolonier, men udstillingerne dækker stort set alle egne på denne jord, der kan beskrives som tropiske. Det er et helt igennem imponerende museum, nok mest af alt på grund af det kæmpemæssige rum, der er museets solar plexus. Når du står på den nederste etage, har du frit udsyn til loftkonstruktionen, og etagerne er åbne. Så selvom museet er propfyldt med genstande, undgår man (de fleste steder) den kvælende fornemmelse, der ellers lurer fra udstillingsmontrene.

Stor spændvidde
De permanente udstillinger dækker alt fra sydamerikansk til indisk kultur. Man bør tillade sig selv at gå lidt let henover de videns tunge dele af udstillingerne, men til gengæld stoppe op, når museet leger med udstillingsformen og skaber rum, der er værd at gå på opdagelse i. Det ses fx ved den indiske biograf eller på den sydamerikanske bryder-bar.

Museets bedste tilbud er dog de skiftende udstillinger. På det enorme museums nederste etage er der skiftende udstillinger. Det store rum giver plads til skæve eksperimenter og efterlader meget til publikum at udforske. Fx den store THE SIXTIES udstilling, der var hovedattraktionen, da jeg besøgte museet. Med udgangspunkt i Amsterdam og Holland viser udstillingen, hvad der skete på verdensplan i 60?erne, og hvordan musikere som The Beatles inspirerede musikere i andre lande, som fx den indonesiske pigegruppe Dara Puspita. (Google it ? de var ret seje!)

Men man behøver ikke interessere sig særligt for 60?erne for at kunne se det interessante i udstillingen. Den er let, lærelig og interessant, fordi museet ikke er bange for at blande musik og kunst med tøj og personlige beretninger.

Wang Zi – Hello comrades

Museet beskæftiger sig heller ikke kun med fortiden, det ses fx i fotoudstillingen Secret Love. Det er en udstilling, der med simple greb giver et indblik i, hvad det vil sige at være en del af LGBT-samfundet i ultra-konservative Kina. Museet ejer et lille udpluk af fotos, men fra 2.-8. maj, er det muligt at se hele udstillingen, der oprindeligt er sammenstykket i Stockholm. Og smagsprøverne på Tropenmuseet antyder, at det er en udstilling, der er værd at bruge tid på, hvis du er i byen i de dage. Jeg vil helt sikkert lægge vejen forbi.

Formidabelt rum med få turister
Hvis du er typen, der bliver mindst ligeså betaget af selve museumsrummet som af udstillingen (ligesom jeg selv), så er Tropenmuseum bestemt besøget værd. De skiftende udstillinger er som regel både sjove og interessante, og så kan man selv afgøre, om man vil bruge tid på at kæmpe sig igennem hele Afrika og Sydøstasiens kulturarv.

Fordi museet ligger i Amsterdam Oost, undgår du desuden de helt store turistmængder med deres selfie-stænger, som du finder i timelange køer foran fx Van Gogh- eller Rijksmuseum. Det i sig selv resulterer i en klar anbefaling her fra.

Værd at vide
Adresse: Linnaeusstraat 2,
1092 CK Amsterdam

Åbningstider: Torsdag-søndag 10-17.

Hjemmeside: www.tropenmuseum.nl

Billetpriser: 15?/8? for studerende
Gratis adgang med Museumkaart.

Nærmeste metrostation: Weesperplein
Nærmeste sporvognsstop:
– Linje 3 og 7: stop Linnaeusstraat
– Linje 9: stop 1e Van Swindenstraat
– Linje 10 og 14: stop Alexanderplein

Desuden kan I, hvis vejret er til det, slå et smut forbi den fine Amsterdam Oosterpark, der grænser op til Tropenmuseet. Der er også kun en kort gåtur til Artis (Amsterdams zoo), hvis der er børn i selskabet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

KULTURFORMIDLERENS PODCAST № 2