Koncertanbefaling: Bagdad Beat på Skråen

Waste Land: Menneskelighed på en losseplads

Sao Paolo for lidt over 20 år siden. Vic Muniz bliver ved en fejl skudt i benet af en rig mand. Den rige mand undskylder ved at give Vic Muniz nogle dollars. Dem bruger Vic til at rejse væk fra fattigdommen, til Amerika, hvor han udvikler sig til at blive en af verdens højst betalte kunstnere. Han bliver berømt for at skabe kunstværker med materialer, der relaterer sig til den situation den portrætterede befinder sig i, eksempelvis bliver billeder af børn af fattige sukkerplantagearbejdere lavet af rørsukker.

Livet på en losseplads

Nu har han alt hvad et hjerte kan begære af materielle besiddelser, det har ikke givet lykke, men tomhed. Og Vic føler at det er tid at give noget tilbage til de fattige i hans hjemland.

Han vælger derfor at bo to år på verdens største losseplads, Jardim Gramacho, i udkanten af Rio de Janeiro, selvom hans kollega oplyser ham om, at det ikke er et sikkert sted at befinde sig. Da han flyver over Jardim, ser han en kæmpe stor menneskeskabt ø, med en lille tange, hvor lastbilerne kan køre frem og tilbage med deres affald.

Skrald til kunst

Alt skraldet har gjort øen til en blævrende budding, hvor de tusindvis af, catadores, skraldeindsamlere bor, sover og arbejder. De strømmer nat og dag til lastbilerne, når de udgyder deres skidt, for at samle affald til genbrug, der for et utrænet øje, er svært at skelne fra det som øen i forvejen er fyldt med. Med et sådant arbejde kan de tjene 20 til 25 dollars om dagen.

Den sympatiske Vic engagerer nogle af dem, for at skabe kæmpe portrætter i skrald, som så vil blive solgt på kunstauktioner, til gode for de fattige samlere. Filmen fortæller skiftevis om udformningen af kunstværkerne og om de catadores han har involveret. Man imponeres over den mentale styrke disse mennesker besidder. De er klar over deres situation, men er stolte over at de ikke har prostitueret sig eller er blevet narkomaner. Det gør filmen meget rørende.

Hvor vi fødes har ingen af os indflydelse på. Men umenneskelige vilkår gør ikke nødvendigvis mennesket umenneskeligt.

Værd at vide

Filmens hjemmeside: wastelandmovie.com

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Koncertanbefaling: Bagdad Beat på Skråen