De bedste parker og strande i Amsterdam

World Press Photo 2016

Den årligt tilbagevendende World Press Photo-udstilling, der vanen tro også gæster København i år, er pt. på udstilling i Amsterdam. Organisationen World Press Photo er nemlig hollandsk, og derfor af afsættet for verdensturneen altid Amsterdam.

Fotografier fra en verden i krise

Udstillingen bliver fremvist i Nieuwe Kerk, der giver god plads til, at alle turister og andre nysgerrige sjæle kan komme omkring og få set alle billeder, videoer mv. WPP er en hyldest til fotojournalismen, og årets udstilling fortæller utroligt mange barske historier. Flygtningekrisen er det oftest tilbagevendende emne, og vi får fortalt, hvordan krisen opfattes af hhv. voksne og børn, af folk der stadig befinder sig midt i kaosset og af folk, der er kommet sikkert til nordeuropa, men stadig lever med frygt og dybe ar på sjælen. Børnesoldater, Islamisk Stat, kræftsygdom, forurening i Kina, døende orangutanger, narkokarteller og racediskrimination er også sat på dagsordenen. Det hele bliver hurtigt dybt deprimerende, og man får lidt følelsen af, at det måske ville være bedre at gå ud af kirken og bare lige sidde i solen og glemme verdens problemer lidt.. Men udstillingen slår fast, at vi ikke kan lukke øjnene for den voldelighed, der overgår så mange mennesker. Historierne er heldigvis velfortalte, informerende og går rent ind.

Positive afbræk

Det er også muligt at finde et par positive fortællinger iblandt alt det deprimerende, hvilket er et tiltrængt afbræk. Særligt var jeg fascineret af en video fra multimedie-kategorien om, hvordan en amerikansk familie har håndteret deres transgender barns pubertet. Et emne der i den grad er oppe i tiden – også i film- og serieverdenen med fx Transparent og The Danish Girl. Du kan forresten se Raising Zay (som førnævnte kortfilm hedder) her, ligesom du kan finde fotos og andre multimediebidrag på WPPs hjemmeside.

Som afsluttende bemærkning vil jeg lige nævne en artikel, jeg tilfældigvis læste den anden dag. Den er skrevet af Fred Ritchin, dekan på International Center of Photography i New York, der satte nogle tanker i gang. Ritchin satte spørgsmålstegn ved, om fotografer kunne være med til at fremme mulighederne for fred i verden, hvis de ikke konstant fotograferede krig og ødelæggelse, men flyttede fokus til de positive historier. Hans formulering er idealistisk, men bestemt ikke irrelevant.

Praktisk

Udstillingen i Niewe Kerk kører frem til den 10/7., og du kan fange den i København fra den 30/9. til den 20/10.

Website: worldpressphoto.org

English recap 

The World Press photo Exhibition is on show in Amsterdam at the moment. As always there are stories from all over the world, and expectedly the refugee crisis is one of the biggest subjects in this years exhibition. The exhibition will be shown in 45 countries, find more information on the website

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De bedste parker og strande i Amsterdam