90 minutter koncentreret kvindelighed

Kom med i CIRKUS

♥︎♥︎♥︎♥︎

Mange husker Cirkus fra monopoltiden, hvor DR Tv så det som deres fornemmeste public service opgave, at tapetsere lørdagsunderholdningen på skærmen med talløse timers ‘cirkusoplysning’, og i øvrigt altid flankeret af den rare og navnkundige cirkusmand Kurt Møller Madsen.

Andre husker også de store omrejsende familie Cirkus, der prægede vores land i 70’erne og 80’erne, og som grundet tidens ugunst og familieintriger, undertiden i nogen udstrækning slog teltpælene sammen, for på den måde at overleve. Men heldigvis ser vi i dag lygtepælene averterer i sommermånederne at Arli, Baldoni og Berdino kigger forbi i provinsbyen, og det viser at Cirkus stadig trækker børn og voksne.

Læs eller genlæs: Cirque du Soleil: Varekai

Gl. Holtegaards efterårsudstilling om CIRKUS, byder ikke blot på tegninger, malerier eller videoinstallationer, men også et stort program, der omfatter alt lige fra Talks, Walks, koncerter over cirkusforestillinger til workshops for børn og deres forældre. Programmet er omfattende og ligger naturligvis på Gl. Holtegaards hjemmeside, men kunsthallen har også ulejliget sig med at printe en flot gratis poster der grafisk læner sig op af det pedantiske, og er et helt klenodie i sig selv at have hængende fremme i hjemmets entre eller køkken – måske på køleskabsdøren. Og forresten kommer Alberte og underholder på den store ‘Æbledag’, i slutningen af September.

Udstillingen

Næsten 40 værker har fundet vej til Gl. Holtegaards vægge og rum. Og buketten tæller over 30 forskellige kunstnere fra ind- og udland, så kunsthallen har selvsagt været om sig, og skaffet helt unikke værker og kunstnere til udstillingen. Udstillingen tager sit afsæt fra ca. 1890’erne og frem til i dag. Vi støder både på Kvium, Bjerke-Petersen, Jais Nielsen og Scherfig, men også Toulouse-Lautrec og Pyke Koch.

cirkus-gl-holtegaard-004-photo-by-david-stjernholm

Cirkus er mange ting under én hat. Der kan være tale om et omrejsende rakkerliv, ulykkelige klovne, latter, gøgl og hverdagseskapisme. Vilde dyr, Heste, Elefanter og undertiden også udstillinger af mennesker der er krøblinge eller Damer med skæg. Og midt i sjov og spas, har flasker og deres indhold også spillet en rolle, og beboelsesvognene kunne så være belejlige aftrædelses pladser både for beboere og ‘gæster’. Akrobatik, jonglering og ekvilibrisme gik hånd i hånd med plattenslageri, orkestermusik og veltalende sprechstallmeister, stærke mænd og linedansere. Alt dette og mere til får vi serveret på Attemosevej.

Viggo Rivad (1922-2016)

Viggo Rivad var taxachaufføren der lige til sin død, lod sig indskrive i telefonbogen som ‘Droskekusk’. Hans interesse for fotografiet havde altid været der, og at blive kaldt for amatørfotograf spillede ingen rolle for ham. Senere gennem livet opnåede han anseelse og status, og endte med at blive et kendt navn i ind- og udland for sine mange fotografier. Udstillingen viser os et fotografi som Rivad tog i 1952 af en linedanser der ser ud til muligvis at have mistet fodfæstet. Med datidens teknik er dette shot et mesterværk, i et ikke særligt godt oplyst telt.

Franciska Clausen (1899-1986)

Er en af vore danske foregangskvinder i det surreelle univers. Clausen lod sig uddanne i Paris, i en tid hvor kunst for kvinder på hjemmebanen var noget nær forbudt, og derfor laver hun ved sin hjemkomst til fødelandet det kendte billede, De kolde skuldres land fra 1932. Med på udstillingen ser vi en farveblyantstegning fra 1927 med ‘Artister i stribet tøj’ – og hvis jeg regner rigtigt har Franciska Clausen lavet tegningen under sine studier i Paris.

Læs eller genlæs: Kvindelige, danske surrealister.

Robert Storm Petersen (1862-1949)

Storm P. er kendt af alle, og har endda sit helt eget museum. Hans tegninger med multimekaniske maskiner kunne jeg få timer til at gå med at betragte og studerer, som barn. Med den voksnes læsebriller i dag, var disse fantastiske maskiner velsagtens en hån imod industrialiseringen – og hvor ville det dog bare være så meget nemmere at give en hund en godbid, end først at skulle komme den igennem en larmende metallisk maskine, med svinghjul, kamhjul og tandhjul, for så i sidste ende at vovse kunne få sin godbid i form af en pølse fra et transportbånd.

Storm P. dyrkede også vagabondens veje, og også klovens veje. På udstillingen har Storm P. hele to værker med. Det ene hedder ‘Cirkus’ (1935), og det andet hedder ‘Grøn klovn’ (1940). Fælles for værkerne er, at de viser os ind i klovnernes verden backstage. Det er muligt at klovnen er sjov og barnlig i manegen, men ude i kulissen er klovnen et menneske bag masken – et menneske der har brug for mad, tøj og lønforhøjelse og som kan have sceneskræk.

Af yderligere højdepunkter kan vi fremhæve J.F. Willumsens ‘Michelle Bourret danser Harlekin’ fra 1934, farverne er unikke, og motivet understøtter det klovne- og Pjerrot tema der er stor fokus på i udstillingen. Svend Johansen viser os hele to værker hvor metafysikken hersker, og cirkus og farver flyder sammen med umulige perspektiver.

Hele fem videoinstallationer er med i CIRKUS. Peter Lund (f.1966) springer rundt op og ned foran et kamera i 25 minutter med underbukser på, og indimellem er underbukserne faldet af. Poul McCarthy (f.1945) viser os filmen ‘Painter’ hvor dyriske klovne i 50 minutter splatter med maling som var det puha i bedste Jens Jørgen Thorsen stil – Disse to ovenstående videoværker forstår jeg ikke har fundet vej til Gl. Holtegaard – det pæne sted! Men der skal være lidt for enhver smag, også den dårlige.

Til gengæld viser franske Pauline Jardin (1980) os en film på 3-4 minutter, der er forbudt for børn. Her ser vi, efter min vurdering en drømmende Snehvide-Klovn. Snehvide-Klovnen er iført lakoutfit. I drømmen giver hun piskende og nådesløs spanking til de cirkusbørn hun træner. ‘Splatter b-filmen’ og den hårde s/m-disciplin, møder den uskyldsrene Snehvide, og den konstellation er fascinerende lidt som i Ole Albergs Tintin malerier.

Værd at vide

Attemosevej 170 i Holte har en masse at byde på – både selve udstillingen CIRKUS, men også et vel organiseret program. Og husk at på denne årstid må du gerne hjælpe Gl. Holtegaard med at tage nedfaldsæblerne med hjem. I skrivende stund, har vi stadig to tilbage af den pose vi fik samlet.

Du bydes velkommen i CIRKUS til og med 5. januar 2020.

Foto: David Stjernholm & Jochen Littkemann

glholtegaard.dk


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.

Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her…

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

90 minutter koncentreret kvindelighed