Eivør til CPH:DOX

Franske Mesterværker på Ny Carlsberg Glyptotek

Théodore Rousseau - Le chêne de roche / klippeegnen

Théodore Rousseau – Le chêne de roche / klippeegnen

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Jeg var så heldig, at blive inviteret med til ferniseringen af Den store franske malerisamling. Den opvakte iagttager kunne driste sig til at sige, at der er tale om gammel vin på nye ølflasker – hvilket ikke er langt fra sandheden.

De nye ølflasker

Samlingen tæller ca. 50 gamle kendinge, som Glyptoteket har haft i sin varetægt mere eller mindre siden bryggerens tid. Men de nye flasker består i, at disse værker nu har fået et helt nyindrettet selvstændigt rum, der er mørklagt og klimavenligt over for disse bedagede mesterværker fra det 19. århundrede, vi præsenteres for. Tidligere kom disse mesterværker kun frem fra kælderens mulm og mørke ved særlige lejligheder, og måtte ofte vige pladsen for særudstillinger.

Gennem årene har Glyptoteket måtte lægge øre til mangt en beklagelse fra skuffede museumsgæster, der kom for at se disse hengemte malerier, og fremadrettet kommer ingen til at gå forgæves efter Motiverne fra Arles, Normandiet eller det skumle Paris med absint og alt det der. Udstillingen er sat godt sammen således at den ikke er kronologisk, ej heller er den alfabetisk, men mere emneinddelt – derfor kan vi nyde mennesker og portrætter på én væg for sig, landskaber på en anden eller stilleben med frugtskåle på en tredje.

Nyanskaffelsen

Udstillingen har også den glæde at kunne fremvise en nyanskaffelse, erhvervet på auktion i New York i efteråret 2018. Med store midler fra Ny Carlsbergfondet har dette scoop været muligt, og med stolthed hænger Théodore Rousseaus ‘Klippeegen’ fra 1860, nu sammen med to andre af kunstnerens mesterværker, hvoraf det ene er et ikke færdiggjort værk, og derfor er dette ikke indrammet. Så der er også kommet ny vin på ølflaskerne.

Glyptoteket har ladet lave en app, som kan downloades til mobilen, og her kan man komme endnu tættere på værkerne ved sin gennemgang.

God fornøjelse med at se eller gense Monet, Rousseau, Courbet, Cézanne, Manet, van Gogh og Edgar Degas m.fl.

Læs eller genlæs: Vincent van Gogh på ARKEN

Værd at vide

Ny Carlsberg Glyptotek
Dantes Plads 7
1556 København V

glyptoteket.dk


Indlægget er skrevet af gæsteskribent: Jesper B. Hillestrøm. Skribent, Forfatter & Foredragsholder.
Se hans andre indlæg på kulturformidleren.dk her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Eivør til CPH:DOX