Sachsenhausen

Bauhaus-Archiv i Berlin

Hvad er forskellen på et arkiv og et museum? Arkiv emmer af et sted, hvor materialer bevares for eftertiden, frem for at der fokuseres på den pædagogiske formidling. Og det er den rolle Bauhaus-Archiv har taget på sig, at bevare effekter og dermed historien om den nok mest stilskabende design-/arkitektskole i det forrige århundrede.

Kulturformidleren Bauhaus-Archiv 2

Et kig i arkivet

Bauhausskolen blev grundlagt i 1919 i Dessau, og Bauhaus-Archiv befinder sig dermed ikke på den tidligere skoles lokation. Skolen eksisterede kun en kort tid, idet den lukkede efter pres fra nazisterne i 1933. På trods af dens korte levetid havde den tilknyttet en række kendte modernister som Ludwig Mies van der Rohe og Walter Gropius.

På arkivets faste udstilling kan man se skolens historie fra start til slut og dermed fornemme, hvorledes at skolen på fascinerende vis beredte vejen for ikke blot klassisk dansk design, men også den funktionalistiske tilgang, som kendetegner IKEAs produkter. Man kan sagtens tale om, at det er moderne på trods af, at det er over 80 år siden at skolen lukkede.

Turen værd?

Kender du ikke til Bauhaus skolen giver arkivet et væsentligt indblik. Det mærkes dog, at det kaldes et arkiv og ikke museum. Arkivets to udstillingslokaler er små (museet forventes udbygget i 2021) og fokus er på fremvisning af værkerne, ikke så meget på i hvilken en kontekst de blev lavet. Således får man heller ikke det store indblik i, hvordan det var at være elev på skolen og at være moderne i en umoderne verden.

Er du således kender af Bauhaus, vil jeg ikke anbefale stedet som første prioritet, når du besøger Berlin. Derudover er museumsbutikken – der burde være fantastisk sådant et sted – lille og rodet. Og området, hvor museet befinder sig i, er uinteressant og svært at nå frem til med offentlig transport.

Værd at vide

Bauhaus Archiv
Klingelhöferstraße 14, 10785 Berlin
Hjemmeside: www.bauhaus.de

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sachsenhausen