'Pennevenner': 70'erne i musicalens lys med Heick og Phillipson

Et besøg i Klunkehjemmet er en rejse tilbage til fortiden

Billede af et rum i Klunkehjemmet, et eksempel på dansk klunkestilog design fra perioden 1880-1900, med overdådig indretning og rige tekstiler

Da jeg trådte ind i Klunkehjemmet, var det som at blive transporteret til en svunden tid, en tid hvor “klunker” ikke bare var en del af interiøret, men var symboler på en særegen stil og livsform.

En verden af klunker og kunstnerisk overflod

Grosserer Rudolph Christensens (1849-1925) hjem er et enestående eksempel på klunkestil, en dansk designstil fra ca. 1880 til omkring 1900. Stilen er præget af tekstilrigdom og et miks af tidligere stilarter som rokoko, barok og gotik. Klunketidens møbler og interiør afspejlede en særlig præference for overdådighed, kunstnerisk præg og eksotisme, og nationalhistorie, med mennesket og familien i centrum. Hvert rum udviser en unik blanding af forskellige stilarter og kunstneriske udtryk, skabende en rig og detaljeret visuel oplevelse.

Et besøg i Klunkehjemmet er en rejse tilbage til fortiden

Et dyk ned i to søstres historie

Da jeg vandrede gennem rummene, var det umuligt ikke at tænke på de to søstre, der engang boede her. Den sidste halvdel af deres liv er en smule mystisk, da de levede alene med tjenestefolk. Detaljer om deres liv er begrænsede, da de vidst nok ikke gav interview og Nationalmuseet ikke ønskede at snage. At forestille sig deres daglige liv, de hemmeligheder, de måtte have delt, og de minder, de skabte her, var både dragende og lidt sørgmodigt.

Læs også: En stund med Tante 1 og Tante 2.

Jeg blev overvældet af, hvordan Klunkehjemmet illustrerer en tid, hvor danske og internationale trends i boligindretning søgte individualitet, karakter og en vis kunstnerisk og kulturel dannelse. Klunkestilens “klunker,” små kugler af uldtråde, anvendt i dekoration på møbler og tekstiler, og den overdådige indretning reflekterede tidsånden og de sociale værdier i denne periode af Danmarkshistorien.

Klunkehjemmet: Et dyk ned i to søstres historie

Klunkehjemmet er en tidsrejse værd

At besøge Klunkehjemmet var en uforglemmelig oplevelse, som jeg varmt kan anbefale, selvom det koster 120 kr. inklusiv en guidet tur. Prisen er en lille betaling for at træde ind i en anden tidsalder og opleve en del af vores kulturarv. For mig var det en lærerig og inspirerende rejse, der efterlod et varigt indtryk.

Nationalmuseets Klunkehjem er ikke kun et hjem; det er en tidskapsel, der holder en rig og mangfoldig historie i live, et levende eksempel på en unik og betagende æra i dansk design. For enhver, der er fascineret af historie, kultur, design, og kunst, er et besøg i Klunkehjemmet en uundværlig oplevelse, et vindue til vores fortids kulturelle rigdom og æstetiske præferencer.

Jeg kan kun opfordre til at besøge Klunkehjemmet, fordybe sig i dets historie, og mærke de emotionelle og kulturelle strømninger, der prægede denne bemærkelsesværdige periode i Danmarks historie.

Værd at vide

natmus.dk/museer-og-slotte/klunkehjemmet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

'Pennevenner': 70'erne i musicalens lys med Heick og Phillipson