Reading: Scener fra et ægteskab

Interview med folkene bag fire af byens koncertklubber

Følgende interviews blev bragt i tredje nummer af [et cetera]

[hr]

Michael Marino

Booker hos Huset i Hasserisgade

Hvad fik dig til at starte Klub Husfred?

Klub Husfred udspringer fra idéen om at bringe skæve og ukendte bands til Aalborg, kort sagt. Sidenhen er der så sneget sig nogle mere etablerede kunstnere fra både ind og udland ind i programmet, men idéen med at præsentere det krøllede, subkulturelle og alternative, hænger ved. Mange koncertsteders program, er som oftest baseret på hvad der turnérer, hvem der lige har udgivet plader, eller på andre måder er aktuelle bands.

Jeg syntes at byen manglede en klubscene, der tog noget musik ind, som var uden for disse kategorier og som måske ikke fik den store omtale i de gængse musikmedier. Derudover syntes jeg at det var på tide, at der kom en koncertscene der havde lidt “smagsdommeri” i udvælgelsen af hvilke bands der stod på scenen. Derfor har jeg tilladt mig, at skabe en klubscene baseret på det musik jeg synes holder. Det er måske en egocentrisk tanke, men med de tilkendegivelser og den positive respons vi får på vores program, har det ikke desto mindre vist sig at holde vand.

Hvad kræver det at styre en koncertklub?

Det kræver først og fremmest at man er ildsjæl, at man tror på de ting man præsenterer og at man tør skille sig ud, frem for at rette sig til. Dernæst kræver det et indblik i musikverdenen og publikumsgrundlaget. Sidst men ikke mindst kræver det en lommeregner, et økonomisk overblik over hvad man kan og ikke kan og et godt hold af frivillige, medhjælpere og aktivister, der kan være med til at løfte læsset.

Er der en særlig koncert du vil anbefale nye besøgende?

Nej, det er der ikke. Jeg så hellere at folk turde komme til så mange arrangementer som muligt og gang på gang lod sig overraske af hvor meget fantastisk musik, der gemmer sig i landets undergrund.

Har du et lille praktisk råd til andre, som overvejer at starte en koncertklub?

Book med hjertet, tro på din egen musiksmag, lav budgetter der holder, sørg for de bedste rammer for musikere og publikum som det overhovedet lader sig gøre. Og gør det kun fordi du simpelthen ikke kan lade være!

Se mere på huset.dk/program/klub-husfred

[hr]

Mads Mulvad og Christian Skjødt

Henholdsvis booker hos Studenterhuset og musiker

Hvad fik jer til at starte Vil du med på apoteket?

Vi havde igennem noget tid tænkt over, hvad vi skulle stille op med Jazzklub Limbo (Studenterhusets nu tidligere Jazzklub).

Jazzklub Limbo var ved at have en del år på bagen, og vi havde prøvet at dreje den på mange måder og prøvet at køre den på alle af Studenterhusets tre scener. Vores konklusion blev, efter en lang række fantastiske koncerter, at publikummet til den rendyrkede avantgarde jazz nok var for lille i Aalborg, desværre. Derudover havde vi igennem noget tid også haft lyst til at præsentere kunstnere, som bevæger sig i grænselandet af nogle andre genrer.

Hvad kræver det at styre en koncertklub?

Vi har været i den heldige situation, at vi har kunnet booke uden nødvendigvis altid at lave en vurdering af, hvor meget publikum det enkelte arrangement kan trække. Og derudover er det jo blot en fornøjelse at afvikle koncerter i Studenterhuset, hvor der altid er masser af eventyrlystent personale til at klare ærterne.

Er der en særlig koncert du vil anbefale nye besøgende?

Der er noget for enhver forkølet tand i de to ?vil du med på apoteket? koncerter der er tilbage i år, så vi har svært ved at fremhæve den ene frem for den den anden. I november kan man besøge apoteket to gange; Den 9. er der besøg af Frisk Frugt, der sidste år blev nomineret til en Nordic Music Price med udgivelsen “Dansktoppen møder Burkina Faso i det himmelblå rum hvor solen bor, suite”, og 4 Guys From The Future fra det spændende Tambourhinoceros-label. Frisk Frugt er jo noget outreret, og vi er meget spændte på at se hvad mødet imellem de to bands munder ud i med deres Concerto Tutti Frutti Future. Slutteligt er vi jo den 29. november ude i den mere eksperimenterende og hårdkogte ende af skalaen med Boda Boda Duo, som kræver både stærke tænder og gode mavemuskler.

Har I et lille praktisk råd til andre, som overvejer at starte en koncertklub?

Lav det du tror på?..og lad være med at kalde det noget med jazz.

Se mere på studenterhuset.dk

[hr]

Jonas Schou

Tovholder på Songwriters Revolution

Hvad fik dig til at starte Songwriters Revolution?

Da jeg først begyndte at lege rundt med konceptet, var det fordi jeg så en stor mangel i det nordjyske. Jeg mener, at en by som Aalborg, der kalder sig en kulturby, mangler spillesteder og koncertklubber, hvor spirende musikere kan få deres materiale ud og hørt.

At det blev en songwriter klub kommer ud af min kærlighed og lidenskab til den genre. Jeg er selv dansksproget sanger og sangskriver, så derfor var det for mig helt naturligt, at det skulle være sådan en koncertklub, jeg skulle stå for.

Hvad kræver det at styre en koncertklub?

Man skal først og fremmest være en ildsjæl. Det er ikke for pengenes skyld, at jeg gør det, jeg tjener ikke noget på det her. Entreindtægterne går ubeskåret til musikerne. Som arrangør får jeg glæden og nydelsen af en masse musik indenfor en genre, som jeg elsker.

Det kræver også hjælpende hånd, og jeg har været så heldig at have et par stykker med i opstarten. På nuværende tidspunkt består koncertklubben af Kristina Anna Nielsen, som selv er sangerinde, og jeg. Grundlaget for at starte en koncertklub kræver desuden lidt startkapital, og i vores tilfælde har det været egen lommeuld.

Og så skal man finde et sted, der passer til formålet. Viva La Revolution har sin helt egen stemning, atmosfære og lyd for den sags skyld, og jeg var sikker på, at det ville passe perfekt til sangskrivermusikken. Derfor gav jeg også arrangementet navnet Songwriters Revolution.

Er der en særlig koncert du vil anbefale nye besøgende?

Jeg vil anbefale alle koncerter, så kom og vær med! Songwriters Revolution afholdes 2. onsdag i måneden. Vi leger også lidt med tanken om en endags-festival i starten af det nye år. Det ville blive noget med 5-6 udvalgte sangskrivere og et kendt hovednavn. Om det kommer til at blive en virkelighed, vil tiden vise.

Har du et lille praktisk råd til andre, som overvejer at starte en koncertklub?

Lav et realistisk koncept, som kan føres ud i livet. Stift eventuelt fra starten af en forening, så har du mulighed for at søge penge til formålet. Når det hele virker mest umuligt og hektisk, så bliv ved. Det skal nok lykkes!

Se mere på www.facebook.com/SongwritersRevolution

[hr]

Thomas Bedsted

Medejer af spillestedet Viva La Revolution

Hvad er grunden til, at du lægger lokaler til forskellige koncertklubber?

Jeg lægger lokaler til koncertklubber, fordi jeg synes det er relevant at give folk mulighed for at prøve kræfter med det. Endvidere tager det også noget af min arbejdsbyrde. Viva eksisterer ikke uden vores mange arrangementer og koncerter, og derfor er det dejligt, når nye kræfter træder til og gør noget for musikken i Aalborg. Yderligere ville det være arrogant at tro man kender alle genrer ud og ind.

Hvis man tager Songwriters Revolution som eksempel, så er singer songwriter scenen ikke én jeg er stærk i, og derfor synes jeg også man skal give plads, når der er nogen der vil slå et slag for den.

Hvis jeg kommer med en ide til en koncertklub, hvad skal der så til for, at du vil godkende den?

Det er et svært spørgsmål, da der er mange aspekter i overvejelserne, men som udgangspunkt går jeg først og fremmest efter en ?gut feeling?. Jeg skal først og fremmest tro på personen og de intentioner denne har. Det svarer vel lidt til en jobsamtale. Hvis ikke jeg mener personen har det drive og den viden der skal til, så siger jeg ikke ?ja?. Man finder hurtigt ud af om personen har overvejet og gennemtænkt projektet, eller om man bliver fyldt med varm luft og tomme løfter.

Udover det overvejer jeg om der overhovedet er brug koncertklubben? Altså om der er et marked for den? Passer det ind på Viva? Er det for snævert? Er det for bredt? Er det for skørt, eller er det så skørt at det er fedt?

Er der plads til flere koncertklubber på Viva?

Der er plads til flere koncertklubber på Viva, hvis der er nogen der kommer med den rigtige idé.

Er der en koncertklub, du selv drømmer om kunne blive til virkelighed?

Det er der sikkert. Jeg er bare ikke kommet på den endnu.

Se mere på vivalarevolution.dk

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Reading: Scener fra et ægteskab