Stamsteder - Københavns sidste værtshuse

Carl Bloch. Forført på SMK

♥︎♥︎♥︎

Jeg har altid oplevet Carl Bloch som meget u-dansk. Mange af hans værker bærer præg af, at han var stærkt troende. Et af SMKs mest populære malerier, hans ‘Fra et romersk osteria’ 1866 har sit udgangspunkt i Italien. Og de malerier der foregår i Danmark besidder en art uvirkelighed.

Fra et romersk osteria, 1866. SMK

Fra et romersk osteria, 1866. SMK

Måske handler det om, at vi læsser en masse tolkninger over på hans værker i stedet for, at se dem som de er. SMK skriver i deres katalog, at Carl Bloch var “en af Danmarks mest hyldede og spektakulære kunstnere, der led et brat fald fra superstjerne til prygelknabe.” Det skyldes bl.a. at “han som impressionisterne ikke var moderne på den rigtige måde.”

Et køkkenbord, 1878. SMK

SMK kan desværre heller ikke holde sig fra moderne tolkninger af Bloch, og giver bl.a. lov til en Bølle Bloch sang om Carl Blochs Kristus kompleks og installerer videoskærme i søjler, der skal være i dialog med Bloch. SMK burde have undladt citatet om “prygelknabe”, når de så mange år efter, ikke tør lade Bloch være Bloch. 

Læs også: Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer.

Nuvel, har du evnen til knibe øjnene sammen, så du ikke bliver forstyrret af det moderne, venter der flere smukke og én kæmpe stor oplevelse. ‘Prometheus’ befrielse’ (1864) blev sidst udstillet i 1932 og fundet i 2022. At et værk, der måler 4 x 3 meter kan forsvinde er unægtelig et under. Jeg håber, at det værket bliver vist permanent, når udstillingen lukker. 

Carl Bloch, Prometheus’ befrielse, 1864

Carl Bloch, Prometheus’ befrielse, 1864

Det var berigende at se så meget Bloch samlet på et sted, hvilket er første gang for mig. Men de fleste af hans værker er at finde på danske museer, herunder flere på SMK. Så frem for at genbesøge udstillingen foretrækker jeg en dag at gå gennem SMKs smukke rum, stoppe op ved Bloch for så at føle og tænke mit. 

Til udstillingen følger et flot katalog med de 79 fremviste (malerier, raderinger og tegninger) værker.

Værd at vide

Carl Bloch – Forført
11. februar 2023 – 29. maj 2023
smk.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Stamsteder - Københavns sidste værtshuse