Billeder fra PORT 2010

The American

Hvis traileren til filmen stemte overens med filmens tone, ville The American sikkert spille i Metropol frem for BioCity, for det er en stille film og ikke en højpotent actionthriller. Hvis George Clooney ikke havde hovedrollen, ville den sikkert spille i Biffen, for det er George Clooney uden charme. En film som ikke er, hvad den giver sig ud for.

Historien

Historien handler om en lejemorder/agent, vi får ikke så meget at vide om ham, som er ved at falde af på den. Han begynder at skabe personlige kontakter til mennesker, hvilket ikke stemmer overens med den professionalisme hans håndværk kræver. For hovedpersonen er håndværker, udover at kunne slå ihjel, bliver han sat til at fremstille et skydevåben, og giver sig med stor møje og professionalisme til at udføre opgaven. Men imellem ham kommer to kvinder og en præst, som rykker i ham. Der er ikke noget i filmens historie eller slutning, som er værd at nævne, men historien er heller ikke filmens kvalitet.

Instruktørens kendetegn

Filmen er nemlig instrueret af Anton Corbijn, som slog igennem med filmen Control. Han har tidligere lavet mange musikvideoer for bl.a. Depeche Mode. Som i musikvideoerne er filmens visuelle stil præget af totalbilleder, smukke og nærmest stoflige. Vi ser landsbyen på lang afstand eller bjerglandskabet omkring byen, hvor George Clooney i sin bil snegler sig igennem.

Totalbillederne afløses af det klaustrofobisk tætte, når vi kommer igennem de små gader, der snor sig mellem husene, som ligger side om side i den lille bjerglandsby. Eller i lejligheden,  hvor vi er presset inde sammen med George Clooney. Der er imidlertid ikke pyntet på scenerierne, Italien ser ud som Italien er. Anton Corbijn formår blot at få meget ud af omgivelserne.

Fremragende skuespil

Skuespillerne bliver nødt til at bære meget i en sådan film, og George Clooney spiller fremragende i den dominerende hovedrolle, uden et smil på læben. En ucharmerende og fåmælt mand, med store hemmeligheder han ikke er i stand til at dele. Det er en nydelse at se på. Filmens tone vil sikkert, få mange til at tænke på franske film: Stille og eftertænksom. Det er dog ikke ren stilstand. Anton Corbijn er en også en dygtig håndværker og formår at skabe action, hvor det er nødvendigt, og hele tiden tilføje en sitrende fornemmelse af at noget snart vil ske. Ren suspense.

Filmens egne præmisser

Det er en film, der kan anbefales, men på filmens egne præmisser. Anton Corbijn er en interessant filminstruktør, som først lige er kommet i gang, og jeg ser frem til mange store filmoplevelser.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Billeder fra PORT 2010