Anmeldelse af fredagens koncerter på Heartland

Dagstur til Kröller-Müller Museum og Skulpturpark

Kröller-Müller Museum ligger midt i nationalparken De Hoge Veluwe, og på en dagstur til nationalparken og museet får du en god blanding af kultur- og naturoplevelser.

I nationalparken er der stillet cykler til rådighed, så du kan lade bilen stå eller hoppe af bussen, og i stedet opleve parken på to hjul. Og det skal du altså gøre. Nationalparken er helt enorm, og selv hvis du er der ved åbningstid og bliver til luk, så kan du nærmest ikke nå hele parken rundt. Du kan dog stadig nå at få nogle dejligt lange cykelture.

Sørg også for at cykle ud til det gotiske jagtslot (Jachthuis Sint Hubertus), som Anton Kröller og Helene Kröller-Müller fik opført i 1914. Det er en af de mest gruopvækkende bygninger, jeg i mit liv har set. Sørg for at købe en billet til rundvisning et par timer i forvejen, eller bestil en hjemmefra her.

DSC03219

Jachthuis Sint Hubertus

Hvis du vil på jagt efter de mange hjorte, der bor i området, skal du dog hoppe i bilen igen.. men før du gør det, synes jeg du skal slå et smut forbi Kröller-Müller Museet og den dertilhørende skulpturpark.

Kröller-Müller Museum

Museet er startet på baggrund af Helene Kröller-Müllers personlige kunstsamling. Hun formåede at få købt over 11.500 værker mellem 1907-1922, og efter det kom på udstilling på det dertil opførte museum i 1938, er samlingen vokset og en skulpturpark er blevet tilføjet. Det flotte museum er i sig selv også lige værd at nævne; en modernistisk bygning i et plan (minder meget om Louisiana i Humlebæk) med masser af plads og store vinduer fra gulv til loft, der får skellet mellem park og museum til at blive opløst.

Museet indeholder den anden største samling af Van Gogh-værker, og bliver dermed kun overgået af Van Gogh-museet i Amsterdam. Der er også en del andre hollændere på udstilling, bl.a. George Breitner og arkitekten bag museet Henry van de Velde, og selvfølgelig en hel del udenlandske kunstnere.

Læs eller genlæs: Vincent van Gogh på ARKEN

Sæt timer af til skulpturparken

Der hvor du til gengæld skal bruge størstedelen af din tid, er i museets skulpturpark. Der er mere end 160 skulpturer på det relativt store areal (og her foregår det altså på gåben og ikke cykler), og mange af dem indbyder til interaktion fra publikum. Blandt de mest interessante skal nævnes den hollandske stolthed Gerrit Ritvelds pavillon og Jean Dubuffets Jardin d émail – se billederne her nedenfor.

Rietvelds pavillon

Rietvelds pavillon

Jean Dubuffets 'Jardin d'émail', Kröller-Müller Museum, Holland

Jean Dubuffets ‘Jardin d’émail’

Det skal dog siges, at alle parkens skulpturer er værd at se og utroligt flotte, interessante, udfordrende etc. etc. Og noget af det allerbedst: du skal virkelig gå på opdagelse i området for at finde dem allesammen. Det er ikke alle skulpturer, der er tegnet ind på det kort, du får udleveret. Så du må selv ud og finde de andre.

Hvem skal tage afsted?

En tur til nationalparken De Hoge Veluwe og Krüller-Möller museet er alle forundt. Jeg har selv givet tippet om Krüller-Möller videre til en venindes søster, der skal have en meget lidt kunst-interesseret mand og to børn med. Og til den slags konstellationer er stedet helt genialt.

Selv var jeg afsted med en veninde (der btw også skal have credit for alle fotos i det her anlæg!) og vi nød at have god tid til at kigge på hhv. malerier og skulpturer, og så at kunne kombinere det med lidt skønne naturoplevelser. Det tager også lidt toppen af hvor tærende det også kan være at gå på museum, for man skal altså koncentrere sig, læse meget tekst osv.

Praktisk

Website: www.krollermoller.nl

Kröller-Möller museet ligger midt i De Hoge Veluwe Nationalpark ved byen Otterloo. Adressen er: Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo.

Du kan finde derhen med offentlig transport fra Amsterdam ved at tage bus eller tog til Ede-Wageningen, og derfra skal du med bus. Du kan læse en vejledning her, og ellers så brug 9292.nl.

Parken er åben fra tirsdag til søndag samt alle helligdage fra klokken 10 til 17.

Og pris for adgang til nationalpark, museum og skulpturpark er ?17,5 for voksne, og kun ?9,15 hvis du har museumskaart. Er du studerende skal du slippe ?13,75.

De Hoge Veluwe

English recap

A trip to the Kröller-Müller Museum, situated in De Hoge Veluwe National Park, is our best tip for a day trip out of Amsterdam. It?s the perfect combination of nature and culture, and it is a perfect get-away from the city with its open spaces and fresh air. Be sure that you have enough time to bike around the nationalpark, visit the (creepy) country house of the Kröller-Müller-couple, and see if you can find all the amazing sculptures in the sculpture garden by the museum. A must see is the Rietveld Pavillion made by Gerrit Rietveld. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Anmeldelse af fredagens koncerter på Heartland